Femke Bol ontroostbaar na bronzen medaille op 'haar' afstand

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
09 aug. 2024, 10:24
10 aug. 2024, 23:09
Femke Bol, 400 meter horden, brons, TeamNL, atletiek, Olympische Spelen, Parijs 2024
© IMAGO - Femke Bol ontroostbaar na derde plek op 400 meter horden

Na afloop van de finale van de 400 meter horden op de Olympische Spelen in Parijs was Femke Bol ontroostbaar. De atlete ging voor goud, maar pakte in het Stade de France een bronzen medaille. Bol was enorm teleurgesteld, hield het niet droog en zocht steun in de armen van haar ouders.

Halverwege de race kreeg Bol opeens last van kramp, uitgerekend in het gedeelte waar ze normaal nog eens extra versneld. "Na 250 meter ging het echt niet meer. Het was een extra klap dat er toen ook nog eens iemand over me heen kwam. Dat had ik echt niet verwacht”, reageerde ze na de wedstrijd voor de camera’s van de NOS. "Ik kwam hier voor de allerbeste race van mijn leven. En ik liep een van mijn slechtste. Ik snap het echt niet."

Femke Bol pakt bronzen medaille op 400 meter horden

In de finale legde Bol het af tegen haar grote concurrente Sydney McLaughlin-Levrone, de wereldrecordhoudster. Anna Cockrell pakte verrassend het zilver. De atlete van TeamNL baalde enorm, maar vond het vooral vervelend dat ze niet haar beste kant kon tonen aan alle 80.000 toeschouwers in het stadion en miljoenen kijkers op televisie. "Ik wist van tevoren dat ik de grootste kans had wanneer ik mijn allerbeste ik zou neerzetten. Als je dat doet en je verliest, dan is dat volkomen oké. Dan weet je dat je gewoon niet goed genoeg bent. Ik weet dat ik véél beter ben dan dit. En dat is heel vervelend."

Lees ook: Welke Nederlanders komen vandaag in actie op de Olympische Spelen?

Om McLaughlin-Levrone te snel af te zijn, wilde ze hard van start gaan om haar in de eerste meters onder druk te zetten. "Ik wist dat het kan betekenen dat je aan het einde van de race meer doodgaat. Dat was het plan. Ik weet dat ik in zo'n geval zo ver voor lig op de rest dat ik zilver kan halen. Ik wilde deze race lopen en alles, maar dan ook álles geven wat ik heb. Dat heb ik denk ik ook gedaan. Alleen niet op een slimme manier."

Tekst gaat onder de video verder.

Bol: "Ik had niet het idee dat op dat moment alles uit mijn handen glipte. De verzuring sloeg alleen nog harder toe. Toen de finish in zicht kwam, dacht ik zelfs nog even dat ik vierde zou worden. Dat méén je niet, ging het alleen maar door mijn hoofd." Zo ver kwam het gelukkig niet voor de atlete. "Nu loop ik een slechte race en pak ik toch nog brons. Dat had ik een paar jaar geleden niet durven zeggen", zocht ze naar een lichtpuntje. "Maar ik had liever brons gepakt met een goede race dan met een slechte race."