'Gouden' baanwielrenner denkt aan stoppen: toekomst 'Bullet Train' in gevaar

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
17 okt. 2024, 12:02
17 okt. 2024, 14:14
Roy van den Berg, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland, baanwielrennen, goud, Olympische Spelen, TeamNL, Parijs2024
© IMAGO - Teamsprinters pakken olympisch goud

De Nederlandse teamsprinters wonnen woensdag in Denemarken voor de zesde keer in zeven jaar de wereldtitel. Voor Harrie Lavreysen, Roy van den Berg en Jeffrey Hoogland was het de vijfde overwinning in zes jaar. Laatstgenoemde twijfelt echter over zijn toekomst.

In de finale verpulverden de regerend olympisch kampioenen het Australische drietal. The Bullet Train lag in de finale even één tiende van een seconde achter, maar na een sterke beurt van Lavreysen pakte het drietal de kop. Een ijzersterke Hoogland bouwde de voorsprong alleen maar uit. Oranje pakte daardoor met meer dan zes tienden van een seconde voorsprong de wereldtitel. Voor Hoogland was de overwinning extra bijzonder, want hij reed zijn honderdste teamsprint uit zijn carrière.

Artikel gaat verder onder video

Stopt Jeffrey Hoogland met baanwielrennen?

Toch twijfelt de 31-jarige Hoogland of hij doorgaat richting de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles. "Ik pak straks een moment om me mentaal weer op te laden, om te oriënteren wat ik wil doen. Mijn insteek is nu wel om sowieso nog twee jaar door te gaan. Mijn lijf voelt goed. We winnen nog, dus waarom zou ik daar afscheid van nemen? Maar ik ga niet zomaar beslissen. Ik wil daar heel goed over nadenken, straks op wintersport", zo vertelt hij aan het Algemeen Dagblad. Mogelijk rijdt The Bullet Train tijdens de komende Spelen dus in een nieuwe formatie.

Lees ook: Van der Gijp ziet potentiële Oranjespeler bij Curaçao: 'Enorm talent'

Hoogland: "Deze wereldtitel geeft veel voldoening. Na de Spelen is dit het allerhoogste. Ik geniet nog altijd van de resultaten. Niets is mooier dan winnen. Dus het motiveert me enorm, maar ik wil niet zomaar klakkeloos een beslissing over de toekomst nemen." De baanwielrenner is de topfavoriet voor de zege op de kilometer. Hij krijgt echter concurrentie uit een bijzondere hoek. Na Harries Hattrick op de Olympische Spelen, heeft Lavreysen zich óók ingeschreven voor de discipline. Hij neemt deel aan vier onderdelen op het wereldkampioenschap en het is de eerste keer dat de baanwielrenner op een WK de kilometer rijdt.

Lees ook: Het afwijkende tijdschema inclusief sprintrace voor de Grand Prix van Amerika

Tot haar grote verrassing was Lorena Wiebes de beste op scratsch. De renster maakt in Denemarken haar debuut op groot internationaal toernooi. "Ik dacht in de laatste ronde: ze komen nog over me heen. Maar ze kwamen niet", vertelde ze na afloop tegenover de NOS. Normaal is Wiebes de snelste sprintster op de weg bij de vrouwen, maar nu reed ze eens mee op de baan. "Ik ging heel even uit het zadel; dat voelt toch het beste voor mij hier. Maar verder is het zittend sprinten in plaats van staand. En dat is toch wat anders. Maar dat ging erg goed." De wereldkampioene weet nog niet hoe haar toekomst er op de baan uitziet.