3x3-basketballers missen olympisch kampioen en sterkhouder tijdens EK

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
21 aug. 2024, 15:12
22 aug. 2024, 22:35
Dimeo van der Horst, Worthy de Jong, EK, 3x3-basketbal, Olympische Spelen, TeamNL, goud
© IMAGO - De Nederlandse 3x3-basketballers wonnen goud op de Spelen

De Nederlandse 3x3 basketballers missen tijdens het EK in Oostenrijk (Graz) Dimeo van der Horst. De basketballer trouwde enkele dagen na de Olympische Spelen in Parijs, waar de ploeg goud won, en kon daardoor niet trainen. Hij wordt vervangen door Julian Jaring.

Op de Spelen was Van der Horst erg belangrijk voor Oranje. De 1,95 meter lange basketballer scoorde gemiddeld 5,1 punten en pakte gemiddeld 3,0 rebounds per wedstrijd. Nederland won de finale uiteindelijk door een tweepunter van Worthy de Jong in de slotseconde. Tijdens het EK bestaat de ploeg uit De Jong, Jaring, Arvin Slagter en Jan Driessen.

3x3-basketballers toen mee aan EK in Oostenrijk

"Ik ben niet bezig met de verwachtingen van andere mensen. Ik ga niet naar het EK voor hen. Dus ik voel geen druk. Het is echt tof dat iedereen ermee bezig is en ik hoop dat de sport blijft groeien. Maar ik doe dit voor mezelf. Ik heb er plezier in en ik ga lol hebben en genieten. En dan zien we wel waar we eindigen. Winst of verlies is niet wat mij maakt", zei De Jong over het EK in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Lees ook: Duco Telgenkamp zegt sorry tegen Duitse doelman voor provocerende actie

Van der Horst is getrouwd met de Litouwse Kamile Nacickaite. Het huwelijk vond plaats in Palanga, aan de Litouwse kust. Een plek waar haar familie altijd op vakantie gaat. Zijn vrouw is professioneel basketbalster en combineert 3x3-basketbal met 5x5-basketbal in de zaal. Van der Horst en Nacickaite ontmoetten elkaar toevallig op een vliegveld. In eerste instantie durfden ze niks te zeggen, maar later zochten ze alsnog contact. Ze zijn verloofd in Venetië en trouwden half augustus.

Tekst gaat verder onder de foto.

"Kamile en ik wilden een echt feest. Niet te veel traditionele dingen. Simpel met een vol programma, hapje, drankje, samen lol hebben en écht groot feestvieren. Dat is wel gelukt. Dat vinden wij leuk. Voor ons de perfecte dag", zei Van der Horst over de bruiloft tegenover Sportnieuws.nl. "Het was wel raar om na het winnen van goud snel te focussen op onze bruiloft. Maanden geleden hebben we allerlei scenario’s besproken. Ook het winnen van een medaille, niet specifiek goud."