3x3-basketbalsters verslaan olympisch kampioen en bereiken halve finale

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
24 aug. 2024, 21:00
Nederland - Duitsland, 3x3-basketbal, Noor Driessen, Loyce Bettonvil, Janis Boonstra, Kiki Fleuren, Oranje, TeamNL, goud, EK
© IMAGO - De Nederlandse 3x3-basketbalsters brons gepakt op het EK in Oostenrijk

De Nederlandse 3x3-basketbalsters hebben zich voor de halve finale van het EK in Oostenrijk geplaatst. In de kwartfinale wonnen Noor Driessen, Loyce Bettonvil, Janis Boonstra en Kiki Fleuren met 20-15 van olympisch kampioen van Duitsland. In de halve eindstrijd speelt Nederland zondag om 12.00 tegen de winnaar van het duel tussen Oostenrijk en Frankrijk.

De 3x3-basketbalsters begonnen erg goed aan de kwartfinale en kwam al snel op een comfortabele 4-0 voorsprong. De Duitsers deden vervolgens iets terug, maar Oranje bleef, vooral dankzij tweepunters van Fleuren en Driessen, comfortabel aan de leiding. Desondanks lukte het de olympisch kampioen om weer terug in de wedstrijd te komen: 8-7. Via Boonstra, die goed was voor acht punten, wist Nederland uiteindelijk voor de beslissing te zorgen.

Artikel gaat verder onder video

3x3-basketbalsters naar de halve finale op het EK

Nederland boekte eerder in de groepsfase ook al twee overwinningen. Eerst werd Letland verslagen (19-13) en vervolgens moest ook Hongarije eraan geloven (16-12). Op de Spelen in Parijs was de ploeg er niet bij. De nummer twee van de wereldranglijst en regerend Europees kampioen miste het toernooi in Parijs na een teleurstellende kwalificatiecampagne.

Lees ook: Max Verstappen start vanaf de eerste startrij tijdens Grand Prix van Zandvoort

De mannen zijn uitgeschakeld op het EK. In de kwartfinale was Servië met 21-16 te sterk voor Worthy de Jong, Jan Driessen, Arvin Slagter en Julian Jaring. Oranje kwam nog op voorsprong, maar de Serven trokken de wedstrijd in het slot naar zich toe. Met een vrije worp werd die kwartfinale beslist. Eerder dit jaar won het Nederlandse viertal nog goud op de Olympische Spelen in Parijs.

Lees meer over: