Italiaanse beachvolleyballers reageren furieus na vragen over Van de Velde

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
28 jul. 2024, 13:56
30 jul. 2024, 10:27
Steven van de Velde, Matthew Immers, beachvolleybal, Nederland - Italië, Olympische Spelen
© IMAGO - Italiaanse beachvolleyballers boos na vragen over Steven van de Velde

Na de beachvolleybalwedstrijd tussen Nederland en Italië (1-2) gingen de vragen in de mixed zone vooral over Steven van de Velde. De beachvolleyballer werd in het verleden veroordeeld voor seks met een minderjarig meisje en doet nu mee aan de Olympische Spelen. De Italiaanse tegenstanders reageerden echter boos na vragen over de situatie.

"Hoe is het om tegen een kinderverkrachter te spelen?", vroeg een aanwezige journalist van de BBC na de wedstrijd aan de Italiaanse tegenstanders van Oranje. Beachvolleyballer Adrian Carambula Raurich was daar niet van gediend. "Ik weet dat je gewoon je werk doet, maar we willen gewoon beachvolleyballen. Hij is gewoon een persoon aan de andere kant van het net", reageerde hij furieus.

Artikel gaat verder onder video

Beachvolleyballers verliezen eerste wedstrijd

De boze Carambula Raurich wilde vervolgens nog meer zeggen, maar teamgenoot Alex Ranghieri greep in en deed zijn hand voor de mond van de sporter. Even later werd ook Ranghieri boos na vragen van de schrijvende media. "Jullie zijn hier allemaal voor hetzelfde, maar ik praat alleen over de bal", riep hij. Tijdens de wedstrijd zaten er talloze journalisten vanuit de hele wereld op de perstribune. Allemaal voor één ding: de veroordeelde Steven van de Velde, die op negentienjarige leeftijd seks met een meisje van twaalf had.

Lees ook: IOC reageert op ophef rondom beachvolleyballer Steven van de Velde

Toen Van de Velde het beachvolleybal veld betrad aan het begin van de wedstrijd klonk er ook boegeroep van de tribunes. Naarmate de wedstrijd vorderde, werd er steeds meer voor Nederland gejuicht. Ook als Van de Velde een mooi punt maakte. Na de wedstrijd ging hij echter meteen weg en hoefde hij, zoals afgesproken, niet door de mixed zone. Zijn teamgenoot Matthew Immers moest dat wel. “Het is niet leuk natuurlijk, dat dit gebeurt. We hadden het kunnen verwachten, maar ik had het eigenlijk niet zien aankomen”, zo zei hij tegenover de NOS over de hele situatie.

Lees ook: Welke Nederlanders komen morgen in actie op de Olympische Spelen?

Een petitie om Van de Velde te ‘diskwalificeren’ is tienduizenden keren getekend en verschillende internationale slachtofferorganisaties hebben een oproep gedaan aan het IOC om Van de Velde te weren. Het comité zag echter geen redenen om de sporter uit te sluiten en ook het NOC*NSF en volleybalbond Nevobo spraken al hun steun uit aan de beachvolleyballer. In een eerder interview met het Algemeen Dagblad betuigde Van de Velde spijt. Hij noemde het ‘de grootste fout van zijn leven’. Door zijn zelfreflectie, het uitzitten van (een deel van zijn) straf en de gering geachte recidivekans kreeg hij de kans om terug te keren op het hoogste niveau.