Gemengd handboogschietteam veroordeeld tot allesbepalende shoot-off

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
25 jul. 2024, 17:05
26 jul. 2024, 11:22
Handboogschutter Steve Wijler op de Olympische Spelen in Parijs
© IMAGO - Handboogschutter Steve Wijler op de Olympische Spelen in Parijs

Het Nederlandse gemengde handboogschietteam staat zaterdag om 10.00 uur op Olympische Spelen tegenover Taiwan in een speciaal georganiseerde shoot-off om deelname aan de achtste finales.Zowel Nederland (Gaby Schloesser en Steve Wijler) als Taiwan kwam in de kwalificatieronde uit op 1317 punten en daarmee eindigden beide landen ex aequo op de zestiende plaats.

De beste zestien landen plaatsen zich voor de achtste finales, dus volgt er nu een beslissend duel op zaterdagochtend. Schloesser en Wijler wonnen drie jaar geleden in Tokio nog olympisch zilver. Mochten ze de achtste finales bereiken, dan wacht meteen een zware kluif want dan is olympisch kampioen Zuid-Korea de tegenstander.

Artikel gaat verder onder video

Wijler kon in de individuele plaatsingsronde bij de mannen niet helemaal aan de verwachtingen voldoen. Hij kwam met 72 pijlen tot 668 punten en werd 23ste van de 64 deelnemers. De mondiale nummer acht treft in de eerste ronde Roy Dror uit Israël (655). Van de vijf beste schutters kwamen er drie uit Zuid-Korea: Kim Woo-jin (686), Kim Je-deok (682) en Lee Wee-seok (681).

Het individuele toernooi begint met de rankingsronde. Alle mannen en vrouwen schieten 72 pijlen. Op basis van hun totaalscore worden ze gerangschikt. Daarna volgt de knock-outfase, waarbij de nummer 1 het in de eerste ronde opneemt tegen de nummer 64, de nummer 2 tegen 63 etc. De winnaar gaat door naar de volgende ronde, totdat er twee schutters overblijven die strijden om de gouden medaille. De twee verliezers van de halve finale schieten om het brons.

Lees meer over:

Olympische Zomerspelen 2024