Olympisch kampioen en 'beste keeper van de wereld' stopt bij Oranje

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
30 sep. 2024, 14:25
30 sep. 2024, 16:03
Pirmin Blaak, hockeymannen, Oranje, hockey, Olympische Spelen, Duco Telgenkamp
© IMAGO - Pirmin Blaak in actie tijdens de Olympische Spelen in Parijs

Pirmin Blaak stopt als international bij de Nederlandse hockeymannen. De 36-jarige doelman stond in totaal 154 duels onder de lat bij Oranje en werd afgelopen zomer in Parijs olympisch kampioen. In 2023 werd hij door de internationale hockeyfederatie FIH uitgeroepen tot beste keeper van de wereld. Eerder maakte bondscoach Paul van Ass al bekend dat hij niet doorgaat bij Nederland.

Blaak was de afgelopen jaren de vaste keeper van de hockeymannen. In de olympische finale wist hij tijdens de shoot-outs drie Duitse ballen te keren. Daardoor kroonde Nederland zich voor het eerst sinds 2000 tot olympisch kampioen. De doelman liet slechts één bal door en Duco Telgenkamp werkte uiteindelijk de beslissing binnen achter de Duitse keeper Jean-Paul Danneberg.

Artikel gaat verder onder video

Pirmin Blaak stopt als international bij de hockeymannen

Op 24 januari 2011 maakte Blaak zijn debuut voor Oranje tegen Ierland. Een jaar later pakte hij op de Olympische Spelen in Londen zilver met de Nederlandse mannen. Bovendien werd de doelman Europees kampioen in 2015, 2017 en 2021. Ook pakte hij meerdere medailles bij de Hockey World League en Champions Trophy. Onder voormalig bondscoach Max Caldas moest de keeper zijn plek bij Nederland een periode delen met Sam van der Ven. Beide goalies wisselden elkaar regelmatig af tijdens wedstrijden. In de aanloop naar de Spelen van 2021 in Tokio werd Blaak de vaste doelman.

Lees ook: 'Gouden koppel' deelt babynieuws: 'Golven maken op een nieuwe manier'

"Het wordt niet mooier dan dit. Het was een jongensdroom om olympisch goud te behalen. Stoppen op het allerhoogste punt is mooi. Het besef van olympisch goud moet nog indalen. Stonden wij daar echt? Het is voor niet veel mensen weggelegd", reageerde Blaak tegenover de NOS. De keeper stopt mede voor zijn zoon. "Hij is nu dertien maanden. Er is een moment dat je moet kiezen voor het papa zijn." Toch zal het wennen worden denkt de doelman. "Ik besef nu al: hoe ga ik naar die wedstrijden kijken? Misschien brengt het mij wel tot rust. Ik heb veertien jaar onder een grote spanningsboog geleefd. Misschien is het goed voor mijn lijf om niet die stress te vervaren. Als je mijn haren ziet... Het heeft het een en ander gekost."

Lees ook: Oud-Oranjespeler Elia verlaat woedend sportpark na vroege wissel in amateurduel

Blaak stopt niet als clubkeeper. Deze zomer maakte hij de overstap van Oranje-Rood naar het Belgische Braxgata. Bij zijn oude club is zijn back-up Nieki Verbeek meer speeltijd beloofd en een plek onder de lat delen is voor Blaak geen optie. Eerder sprak hij zich fel uit over de beslissing van Oranje-Rood. "Ik dacht dat ik in een aflevering van Bananasplit was beland. Ik vind het een domme beslissing. Het is toch vreemd dat je een paar maanden geleden nog de beste bent en nu plaats zou moeten maken", zei hij destijds in gesprek met Hockey.nl.

Lees meer over:

Pirmin Blaak Hockeymannen