Jong Oranje-middenvelder debuteert met assist: 'Zo snel mogelijk Oranje 1 halen'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
17 okt. 2024, 15:24
17 okt. 2024, 15:27
Jong Oranje-speler Ezechiel Banzuzi
© IMAGO - Jong Oranje-speler Ezechiel Banzuzi

Ezechiel Banzuzi debuteerde vorige week donderdag op fantastische wijze voor Jong Oranje in het oefenduel met Jong Mexico. De middenvelder verzorgde vlak voor tijd de assist bij het enige doelpunt van de avond (1-0). Maandagavond mocht de jeugdinternational weer invallen van bondscoach Michael Reiziger in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Jong Zweden (3-0).

Glunderend staat Banzuzi Mee Met Oranje na afloop van het duel met Jong Zweden te woord. "Het was een fantastische week", lacht hij. "Ik heb mijn debuut mogen maken, een assist gegeven én ben ook nog ingevallen vanavond. Ik ben alleen maar blij." Voor zijn eerste minuten had de boomlange middenvelder (1,91 meter) één duidelijk doel voor ogen: hij wilde alles geven. "In het begin was het even wennen. Dat ging gelukkig vrij makkelijk, want iedereen kan goed voetballen. Daardoor kwam ik er lekker in en ik ben blij dat ik mijn voetballende kwaliteiten heb kunnen tonen. Mijn familie was heel trots."

Ezechiel Banzuzi wil zijn debuut voor Oranje maken

Banzuzi werd in september voor het eerst geselecteerd door Reiziger. Toen hij maakte hij nog géén minuten. Afgelopen week was het wel raak voor Ezi, die in juni 2023 van NAC Breda de overstap naar het Belgische OH Leuven maakte. Inmiddels heeft de middenvelder al meer dan 35 wedstrijden in de Belgische Jupiler Pro League gespeeld. "Hier bij Jong Oranje speel ik met de grootste talenten van de grote clubs. Daardoor ligt de kwaliteit nóg hoger, denk ik. Dat is alleen maar goed voor mij. Ik wil hier namelijk veel leren en zo beter worden", vertelt hij. Het talent kijkt vooral naar spelers op zijn positie: het middenveld. "Naar Kenneth Taylor bijvoorbeeld. Ik probeer veel van de anderen op te steken. Niet per se één specifieke kwaliteit, maar in het hele spel, het hele plaatje."

Lees ook: Jong Oranje-speler heeft bijzonder doel: 'Ik wil wereldkampioen boksen worden'

Bij Leuven is Banzuzi uitgegroeid tot één van de steunpilaren van de ploeg. Vanaf het middenveld stuurt hij zijn ploeggenoten aan en coacht hij veel. Bij Jong Oranje probeert de 'nieuweling' die rol ook al op zich te pakken. "Ik ben nieuw, maar ik wil wel mijn steentje bijdragen aan de ploeg. Het gaat steeds beter en ik ben ook goed opgevangen door de jongens." Maandagavond kwam de middenvelder na een halfuur in het veld voor de geblesseerd geraakte Gjivai Zechiël.

Lees ook: Jong Oranje-speler verrast door lange absentie: 'Is het echt zó lang geleden?'

Jong Oranje schreef uiteindelijk geschiedenis in Nijmegen. De talenten pakten de tiende overwinning in tien EK-kwalificatieduels. Nog nooit eerder won een Nederlands team alle wedstrijden in een EK-kwalificatiereeks. "Het is mooi om daar onderdeel van uit te maken. Het is een mooie prestatie", klinkt het dankbaar. Volgens Banzuzi is de hoeveelheid voetballende kwaliteiten de grote kracht van de ploeg. Bovendien staat Jong Oranje verdedigend als een huis, zo concludeert hij. "Ik wil zoveel mogelijk spelen en uiteindelijk Oranje 1 halen. Hopelijk zo snel mogelijk, maar alles op z'n tijd."

Bekijk de video voor de assist van Ezechiel Banzuzi.

Lees meer over:

Jong Oranje Ezechiel Banzuzi