Jong Oranje plaatst zich voor EK dankzij negende (!) zege op rij

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
09 sep. 2024, 22:22
09 sep. 2024, 22:47
Jong Oranje heeft zich voor het EK Onder 21 van volgend jaar geplaatst.
© IMAGO - Jong Oranje heeft zich voor het EK Onder 21 van volgend jaar geplaatst.

Jong Oranje heeft zich maandagavond geplaatst voor het EK van volgend jaar in Slowakije. De ploeg van bondscoach Michael Reiziger won in Venlo tegen Jong Georgië de negende wedstrijd op rij in de EK-kwalificatie met 3-1. Met nog een wedstrijd te spelen is Oranje zeker van plaatsing voor het Europese eindtoernooi.

Emanuel Emegha schitterde in de beginfase met een schuiver en een kopbal, op aangeven van Ruben van Bommel en Million Manhoef: 1-0 en 2-0. Otar Mamageishvili schoot na een half uur de aansluitingstreffer binnen. De thuisploeg wankelde af en toe, maar invaller Noah Ohio maakte op aangeven van Ian Maatsen aan alle twijfels een einde: 3-1.

Jong Oranje plaatst zich in stijl voor EK 2025

Ohio mocht daarna nog vanaf elf meter aanleggen na een overtreding op Van Bommel, maar doelman Luka Kharatishvili doorzag de panenka en bracht redding. Feyenoord-talent Gjivai Zechiël maakte in de slotfase zijn debuut voor de jeugdploeg. Jong Oranje wacht op 14 oktober nog de laatste groepswedstrijd tegen Jong Zweden.

Jong Oranje heeft 27 punten uit negen duels en is dus nog altijd zonder puntenverlies. Georgië staat op 16 punten uit acht wedstrijden en Zweden op 13 punten uit zeven duels. De groepswinnaars en de drie beste nummers twee plaatsen zich direct voor het EK, dat tussen 11 juni en 28 juni plaatsvindt in Slowakije.

Bij de vorige EK-deelname kon Jong Oranje geen indruk maken. Onder Erwin van de Looi strandde de ploeg een jaar geleden in de groepsfase. In 2006 en 2007 werd Jong Oranje onder leiding van Foppe de Haan Europees kampioen.

Lees meer over:

N. Ohio Emanuel Emegha