Nederland plaatst zich niet voor finale van WK in Colombia

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
19 sep. 2024, 06:47
Nederland verliest van Japan in de halve finale van het WK2024 in Colombia
© IMAGO - Nederland verliest van Japan in de halve finale van het WK2024 in Colombia

Nederland onder 20 is gestrand in de halve finales van het WK in Colombia. De ploeg van Roos Kwakkenbos moest in de halve finale haar meerdere erkennen in het veel sterkere Japan: 2-0. Oranje gaat zaterdag om 23.00 uur Nederlandse tijd in de troostfinale tegen de Verenigde Staten strijden om de derde plek op het mondiale eindtoernooi.

Oranje was simpelweg niet opgewassen tegen een Japan, dat meer dan 21 doelpogingen loste en voor de derde keer op rij de finale van het WK onder 20 bereikte. Dat leverde in 2018 een eerste plek op en twee jaar geleden de tweede plek. Zondag staat Japan in de eindstrijd tegenover Noord-Korea (dat met 1-0 van de Verenigde Staten won); een geheel Aziatische finale in Bogotá.

Artikel gaat verder onder video

Nederland verliest van Japan op WK 2024 in Colombia

Oranje kwam in de achtste finale en kwartfinale, waarin ze drie keer van een achterstand kwamen, als winnaar uit de respectievelijk verlenging en strafschoppenserie. In het duel met Japan, dat snel en soepel speelde, was voor een heroïsche comeback echter geen plaats. Oranje knokte voor wat het waard was, maar kon niet voorkomen dat Japan veruit de dominante partij was.

Oranje kwam niet in de buurt van de goal en was genoodzaakt zich op het defensieve te concentreren. Vier kansen werden er voor rust weggegeven. Femke Liefting pakte twee ballen, zag er eentje naast gaan en had in de blessuretijd geluk dat een geweldige uithaal van Aemu Oyama op de paal ketste. De ruststand bood enigszins hoop, maar tien minuten na de pauze liep Oranje een tegendoelpunt op.

Het spel werd snel van links naar rechts verplaatst en Manaka Matsukubo scoorde na een heerlijke assist van Miyu Matsunaga. Tot grote kansen op een gelijkmaker kwam het niet. Een corner, via een aangevraagde videorequest de vergeefse hoop op een penalty en een voorzet van Iris Remmers die net te hoog was voor Bo van Egmond. Tot meer was Nederland niet in staat en uiteindelijk profiteerde Japan in de slotfase van de ruimtes die ontstonden.

Matsukubo liep aan de binnenkant weg bij Louise van Oosten en nam ook de 2-0 voor haar rekening. Van de voet van Fieke Kroese kwam nog één vlammend schot. Die ging over het doel. Het was de eerste en enige doelpoging van Oranje in deze halve finale.