12 jul. 2024, 22:45
15 jul. 2024, 11:02
Vivianne Miedema, Nederland - Italië, Nederlands elftal, Oranje Leeuwinnen
© IMAGO - Vivianne Miedema, aanvaller van de Oranje Leeuwinnen

De Oranje Leeuwinnen hebben in de EK-kwalificatie gelijkgespeeld tegen Italië: 0-0. Nederland kreeg genoeg kansen op de overwinning, maar wist keeper Laura Giuliani niet te passeren. De ploeg van bondscoach Andries Jonker heeft dinsdag genoeg aan een punt tegen Noorwegen om zich te verzekeren van het EK.

Na lange tijd kon Jonker weer beschikken over een fitte Vivianne Miedema. De spits van de Oranje Leeuwinnen speelde in februari haar laatste interland in de halve finale van de Nations League tegen Spanje (3-0 verlies), maar werd toen al in de rust gewisseld. Met Miedema in de spits startte Nederland goed en overrompelde de ploeg de Italianen. Na zeven minuten gaf Daniëlle van de Donk een heerlijke steekbal richting Lineth Beerensteyn, die zo voor Giuliani kwam. Verdediger Martina Lenzini kon het schot van de aanvaller echter nog net op tijd blokkeren. Even later schoot Sherida Spitse over na een flipperkastsituatie in het strafschopgebied.

Artikel gaat verder onder video

Nederland speelt gelijk tegen Italië

Na twintig minuten kwam Italië er voor het eerst uit. Arianna Caruso leek op weg naar een grote kans, maar Spitse voorkwam dat op het laatste moment met een sliding. Als reactie daarop zette de Oranje Leeuwinnen weer aan. Nadat keeper Giuliani mistastte, kwam Miedema in scoringspositie. De spits controleerde de bal echter niet goed, waardoor de Italianen er nog tussen konden komen. Dat lukte Spitse in de tegenstoot niet bij Valentina Giacinti. De Italiaanse was veel sneller dan de verdediger, maar de rechtspoot produceerde alleen voor keeper Lize Kop een rollertje dat voorlangs ging. Een minuut later kwam Giacinti weer aan de bal en voorkwam Kop met een fantastische redding de 0-1.

De Leeuwinnen hadden het in die fase lastig, maar schreeuwden vlak voor rust voor een strafschop. Wieke Kaptein wilde de bal in de zestien meter meenemen met haar hoofd en krijgt een Italiaanse voet tegen haar gezicht. Scheidsrechter Tess Olofsson zag het, maar gaf voordeel in plaats van een strafschop. Nederland verloor daarna weer de bal, maar Olofsson kwam niet terug op haar beslissing. Daardoor leken beide ploegen met 0-0 te gaan rusten, maar Barbara Bonansea dacht daar anders over. Uit een hoekschop leek ze de openingstreffer binnen te koppen. Op de doellijn was het echter Miedema die met het hoofd de 0-1 voorkwam.

Meteen na rust kreeg Miedema een kopkans. Van redelijk dicht bij kreeg ze de inzet alleen niet op doel. Even later kon de aanvaller na een fraaie actie uithalen, maar Giuliani kon simpel redding brengen. Na ruim een uur spelen was de topscorer aller tijden van de Oranje Leeuwinnen wel héél dicht bij een doelpunt. Nadat ze met een schijnbeweging drie tegenstanders uitschakelde, schoot ze op de kruising. Nederland zette aan, maar het was Italië dat op voorsprong leek te komen. Spitse kreeg de bal in haar eigen strafschopgebied tegen de arm en scheidsrechter Olofsson bracht de fluit al naar haar mond voor een strafschop. Ze bedacht zich echter op het laatste moment en liet tóch doorspelen.

In de slotfase zakten de Italianen steeds verder in. Het lukte Oranje niet goed om daar doorheen te spelen en een vrije trap van Spitse belandde in de muur. In de laatste minuut werd Nederland nog geholpen door Olofsson. Invaller Agnese Bonfantini kreeg haar tweede gele kaart voor een tackle die op de bal leek. Vanuit de vrije trap werd Nederland alleen niet meer gevaarlijk: 0-0. Nederland kwam daarmee voor de vierde keer in zeven interlands dit jaar niet tot scoren. Dinsdag heeft Oranje echter genoeg aan een gelijkspel in en tegen Noorwegen. Bij een nederlaag is de ploeg afhankelijk van het resultaat bij Italië - Finland.