13 sep. 2024, 09:29
13 sep. 2024, 10:04
Nederland verslaat Frankrijk op het WK onder 20 in Colombia
© IMAGO - Nederland verslaat Frankrijk op het WK onder 20 in Colombia

Oranje onder 20 heeft de kwartfinale van het WK 2024 in Colombia bereikt na een zege op Frankrijk. De ploeg van Roos Kwakkenbos was na verlenging met 2-1 te sterk voor de leeftijdsgenoten uit Frankrijk. Tegenstander in de kwartfinale is gastland Colombia. Deze wedstrijd wordt zondag gespeeld om 23.30 uur (Nederlandse tijd) in Cali.

Het was Frankrijk dat na iets meer dan een half uur spelen op voorsprong kwam. Djoeke de Ridder werkte de bal halfslachtig weg, in de voeten van Juliette Mossard. De nummer 10 van Frankrijk krulde de bal vervolgens vanaf de rand van de zestien feilloos in de verre hoek: 0-1.

Artikel gaat verder onder video

Nederland klopt Frankrijk en staat in kwartfinale WK 2024

Nederland kwam na een uur spelen op gelijke hoogte. Een strakke inspeelpass van De Ridder bracht Fleur Stoit in kansrijke positie. Nadat keeper Feerine Belhadj in eerste instantie redde, knalde Jet van Beijeren de rebound binnen: 1-1. In de blessuretijd van de reguliere speeltijd raakte invaller Liana Joseph na een knappe individuele actie de paal en kwam Oranje goed weg.

In de eerste helft van de noodzakelijke verlenging, in minuut 103, sloeg Nederland toe. Nayomi Buikema bereikte Van Beijeren die voor zich Stoit vrijspeelde. Ditmaal rondde de spits vakkundig af door heel beheerst de hoek te zoeken: 2-1. Frankrijk kreeg kansen op de 2-2, maar Oranje hield stand en had via invaller Eva Oude Elberink in de slotfase de deur zelfs definitief in het slot kunnen gooien.

In 2018 bereikte Nederland onder 20 bij de eerste WK-deelname de kwartfinale. Twee jaar geleden ging het zelfs een ronde verder. Oranje plaatste zich voor de kwartfinale door de groepsfase te beginnen met een 2-0 overwinning op Costa Rica. Vervolgens was er een 3-3-gelijkspel tegen Argentinië en een 2-0-nederlaag tegen Noord-Korea.