NOC*NSF komt met vervelend nieuws voor vrouwenvoetbal; KNVB boos op sportkoepel

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
29 Nov 2024, 13:00
30 Nov 2024, 21:31
Andries Jonker, Oranje Leeuwinnen, Jackie Groenen, Esmee Brugts, Vivianne Miedema
© IMAGO - Bondscoach Andries Jonker tijdens het EK-duel met Italië met Jackie Groenen, Esmee Brugts en Vivianne Miedema

Het Nederlandse vrouwenvoetbal krijgt komend jaar ruim zes ton minder van het NOC*NSF. In plaats 855.400 krijgt de KNVB nog maar 225.000 euro, een daling van 74 procent. Ook de tennisbond (KNLTB) moet fors inleveren (van 523.070 naar 160.000 euro) en de triatleten geldt hetzelfde: van 398.104 naar 180.000 euro. Door dreigende bezuinigingsmaatregelen van de overheid snijdt de Nederlandse topsport nu al in de kosten.

"Wij hebben pas zeer recent vernomen dat er flink minder geld gaat naar de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal vanuit het topsportbudget van NOC*NSF, voor de komende olympische cyclus. Wij zijn als KNVB echt enorm teleurgesteld hierover. Daarnaast hadden we hier graag overleg over gehad met NOC*NSF", zo laat de Nederlandse voetbalbond weten in een reactie aan de NOS. "Het vrouwenvoetbal verdient net als andere olympische sporten ondersteuning."

Artikel gaat verder onder video

Vrouwenvoetbal krijgt veel minder geld van het NOC*NSF

"Het is een misvatting dat het vrouwenvoetbal zonder extra investeringen op eigen benen kan staan. Deze topsportgelden zijn nog steeds hard nodig voor de ontwikkeling en verdere professionalisering van het vrouwenvoetbal", aldus de KNVB. Onder meer de roeibond krijgt wél meer geld. De KNRB krijgt ruim 680.000 euro meer en heeft nu 2,5 miljoen euro te besteden. Dat heeft volgens André Cats, directeur topsport bij het NOC*NSF, te maken met de olympische successen van de roeiers. In Parijs was de ploeg goed voor vier gouden, drie zilveren en één bronzen plak.

Lees ook: Toptalent mocht niet op voetballen, maar speelt nu bij Nederland en PSV

Ook de Atletiekunie, die in Parijs tweemaal goud, eenmaal zilver en driemaal brons pakte, krijgt meer budget (volgend jaar 2,3 miljoen euro, ruim 700.000 euro meer). De hockeyploeg krijgt één miljoen euro extra. Zowel de mannen als de vrouwen hebben volgend jaar 1,6 miljoen euro te besteden. "We moeten het nu eenmaal doen met schaarse middelen. En die moeten we doelgericht inzetten. Selecteren is ons vak. Soms betekent dat dat bepaalde takken van sport buiten de boot vallen", legt Cats uit in gesprek met de NOS. "We kijken niet naar het verleden, maar hebben onze blik nadrukkelijk gericht op de toekomst. Welke sporters gaan het in de toekomst voor ons doen op de mondiale podia? Daarin investeren we. Hetzelfde geldt voor de plannen die bonden klaar hebben liggen. Die moeten gebaseerd zijn op ambitie, realiteit en kwaliteit."

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - China uitgezonden?

De grootste bezwaren tegen de nieuwe verdeling komen van de KNVB. Cats: "We kijken bij alle sporten naar het rendement van onze publieke gelden. Als sportbonden vanuit commerciële middelen grotendeels zelf kunnen bijdragen aan hun sport, is dat een ontwikkeling die toe te juichen is. Het vrouwenvoetbal heeft een geweldige positieve ontwikkeling doorgemaakt. Er is bijna geen sport die zich in de afgelopen drie olympische cycli zo ontwikkeld heeft. Het vrouwenvoetbal staat meer en meer op eigen benen. Dat we de KNVB minder geld toebedelen is daarom niets minder dan een compliment aan hun adres."