Samenvatting OranjeLeeuwinnen - Chili (7-0)

amber amber
09 apr. 2019, 20:21
10 apr. 2019, 00:02
© IMAGO

De OranjeLeeuwinnen hebben dinsdagavond gehakt gemaakt van Chili. In het AFAS Stadion in Alkmaar werd het maar liefst 7-0 voor de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman.

Al na 69 seconden kwam Oranje op voorsprong. Na een goede pass van Vivianne Miedema dribbelde Daniëlle van de Donk om keepster Christiane Endler heen, waarna ze beheerst de 1-0 binnenschoot. Chili zette wat druk en kreeg een kansje, maar Loes Geurts kwam op tijd haar doel uit.

Artikel gaat verder onder video

De Leeuwinnen hadden het absolute overwicht in Alkmaar en drukten dat, in tegenstelling tot de wedstrijd tegen Mexico, nu wel uit in cijfers. Lieke Martens zorgde met een intikker voor de verdubbeling van de marge, waarna Van de Donk na een heerlijke aanval voor de 3-0 zorgde.

Chili kreeg vervolgens een kans om de aansluitingstreffer te maken uit een vrije trap, maar een katachtige redding van Geurts voorkwam dat. Miedema leek vervolgens op het scorebord te gaan komen: haar poging ging echter net naast.

Eén minuut later was het wel raak. Van de Donk maakte haar hattrick compleet uit de rebound. Ondanks de ruime voorsprong bleef Oranje azen op goals. Een kopbal van Shanice van de Sanden ging maar net naast.

Uiteindelijk vond Miedema het net. De spits maakte haar 100e treffer in Nederlandse dienst en haar 57e in Oranje. Van de Sanden bepaalde de ruststand op 6-0 met een intikker. In de tweede helft kwamen de Leeuwinnen ‘slechts’ één keer tot scoren.

De ploeg van Wiegman was heer en meester, maar had het vizier niet meer op scherp. Martens waagde een poging, maar ze gleed weg, waardoor de bal verwerkt kon worden tot een hoekschop. Oranje kwam nog wel enkele keren dichtbij een zevende doelpunt.

Miedema kreeg de bal er net niet in, invalster Jill Roord vuurde recht op Endler af en Merel van Dongen schoot hoog over. Uiteindelijk kopte Van de Donk de 7-0 binnen, haar vierde van de wedstrijd. Daarmee werd het overwicht van Oranje uitgedrukt in cijfers.