Het grote aftellen is begonnen. Na 8 jaar zal het Nederlands Elftal eindelijk weer actief zijn op het Wereldkampioenschap voetbal. Nog nooit werd Oranje wereldkampioen, drie keer bereikten we de finale, drie keer verloren we. Wij weten het zeker, dit jaar wordt alles anders, dit jaar worden we wereldkampioen en dit is waarom.
1. Drie keer is scheepsrecht
De belangrijkste reden waarom we de wereldbeker praktisch al kunnen ophalen is natuurlijk onze bondscoach. Louis van Gaal gaf zijn voetbalpensioen op om nog één keer de natie te dienen. Het doel: de wereldbeker mee naar huis nemen.
In 2002 stelde hij hetzelfde doel maar faalde jammerlijk door zich niet eens te kwalificeren. Twaalf jaar later keerde hij terug op het grootste toernooi ter wereld en miste in 2014 op een haar na de finale van het WK in Brazilië.
Over een paar maanden zullen we er achter komen dat dit slechts opstapjes waren naar een grootse ontknoping in de carrière van Van Gaal. Op 18 december 2022 zal Koning Louis twintig jaar na dato dan toch eindelijk die cup de lucht in houden.
2. Teamspirit en perfecte mix
De bondscoach denkt dat het huidige Oranje over meer kwaliteiten beschikt dan die van 2014. ‘In de verdediging en op het middenveld, ja. Over de hele breedte bekeken is deze selectie ook sterker’, zei Van Gaal in 2021 in een interview met het Algemeen Dagblad. Daarbij merkte hij aan dat niet het land met de beste selectie perse het WK zal winnen. ‘Het beste team gaat het WK winnen. Het afgelopen EK bewees het ook maar weer: Italië had niet de beste spelers. Wel het beste team’, aldus de bondscoach.
Na de wedstrijd tegen Polen herhaalde Van Gaal maar weer eens dat hij denkt dat deze groep goed uitgebalanceerd is. ‘We hebben oudere spelers, die spelen in topcompetities. De wijze waarop we op dit moment voetballen, dan zie je dat we verder zijn. Het gaat redelijk gemakkelijk en als we achter staan komen we toch terug. Er zit een fantastische spirit in dit team’, aldus Louis van Gaal.
3. Vertrouwen bookmakers stijgt
Als bookmakers ergens een hekel aan hebben dan is het wel geld verliezen. Daarom ontvang je bij de wedkantoren minder geld voor een weddenschap hoe groter ze de waarschijnlijkheid ervan achten.
‘De bookmakers lijken steeds meer rekening te houden met een wereldtitel van Oranje’, zegt Julius Bastiaansen van bookmaker vergelijkingssite Mybookmakers.nl. ‘Een paar weken geleden beloofde Unibet je bij een wereldtitel van Oranje nog vijftien euro voor elke ingezette euro, inmiddels is dit al gezakt naar veertien euro. Deze trend zien we bij ook bij andere bookmakers waar je kunt wedden op het WK’, aldus de bookmaker expert.
4. Gunstige loting
Om wereldkampioen te worden moet het natuurlijk ook een beetje meezitten. Een gunstige loting kan daar flink bij helpen, wat dat betreft heeft Nederland niets te klagen. Bij de loting begin april kwam Nederland in een op papier eenvoudige groep terecht. Het ontliep alle sterke landen en lootte Qatar, Senegal en Ecuador.
Als Nederland eerste in zijn groep eindigt, zal het het in de achtste finale opnemen tegen de nummer twee van poule B. In deze groep strijden Engeland, Amerika, Iran en Wales om een plek in die achtste finale. Uitgaande van groepswinst van de Engelsen en Nederland moet ook de achtste finale niet onoverkomelijk zijn voor Oranje.
Zo krijgt Oranje alle kans om in het toernooi te groeien al zullen ze ook moeten waken voor onderschatting.
5. Cijfers spreken voor zich
Het chagrijn dat overbleef na het mislukte EK 2020 (2021) is inmiddels wel weggespoeld. Sinds het aantreden van Louis van Gaal verloor Oranje geen wedstrijd meer, er werd tien keer gewonnen en vier keer speelde Oranje gelijk.
In al zijn wedstrijden als bondscoach verloor Van Gaal maar 4 van zijn 57 wedstrijden, dit is een aandeel van slechts zeven procent zo berekende Voetbal International. 37 wedstrijden werden onder Van Gaal gewonnen, 16 werden er gelijk gespeeld. Er is in de geschiedenis van het Nederlands Elftal geen bondscoach met een lager verliespercentage dan de huidige bondscoach.
In de meest recente reeks werd België twee keer verslagen en ook Duitsland wist Nederland (1-1) niet te verslaan.
Het is duidelijk dat je om het Oranje van Van Gaal te verslaan van zeer goede huizen zal moeten komen.