Arteta roept vragen op met uitspraken over Oranje-afwezigheid Jurriën Timber

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
04 okt. 2024, 17:46
04 okt. 2024, 17:53
Jurrien Timber, speler van het Nederlands elftal
© IMAGO - Jurrien Timber, speler van het Nederlands elftal

Jurriën Timber was vrijdag één van de grote afwezigen in de selectie van Ronald Koeman voor de Nations League-duels met Hongarije en Duitsland. In eerste instantie leek het erop dat de verdediger van Arsenal zich geblesseerd had afgemeld bij de bondscoach. Zijn trainer Mikel Arteta wilde later op de dag niet te veel kwijt over de situatie, maar liet doorschemeren dat Timber mogelijk gewoon speelt dit weekend.

"We moeten kijken hoe we met sommige spelers omgaan op de training, dat was ook vandaag het geval. We maken vanmiddag een beslissing of we Timber en Ben White onderdeel uit laten maken van de wedstrijdselectie", aldus Arteta. "Ze zijn er dicht bij", voegde de trainer toe. Zondag neemt Arsenal het op tegen Southampton. Verder wilde de trainer niks kwijt. Mogelijk laat Koeman Timber bewust thuis, zodat de verdediger wat extra rust krijgt. Vorig seizoen miste hij nog grotendeels door een kruisbandblessure. Eerder spraak de international zich al uit tegen het drukke speelschema. "Het is fysiek en mentaal wel zwaar, al is het voor mij gewoon genieten om te kunnen spelen. Mij hoor je niet klagen, maar als ik eerlijk ben, denk ik dat het heel gevaarlijk is."

Artikel gaat verder onder video

Waarom ontbreekt Jurriën Timber bij Oranje?

Dinsdag was blonk Timber nog uit in de eerste helft van de Champions League-wedstrijd tegen Paris Saint-Germain (2-0 winst). In de eerste 45 minuten won hij al zijn duels, rondde hij al zijn dribbels succesvol af en zag hij ook alle tackles lukken. "Als we hem vorig jaar hadden gehad, dan hadden we de titel gewonnen", schreven fans op X. In de rust werd de verdediger echter uit voorzorg naar de kant gehaald. "Hij voelde zijn spier wat trekken en was niet zeker of hij door kon. Gezien zijn recente blessure moeten we voorzichtig zijn", zei Arteta na afloop.

Lees ook: Hulp Dennis Bergkamp gevraagd voor falende Oranjespeler: 'Wat een armoe'

Naast Timber ontbraken ook onder anderen Wout Weghorst, Jan Paul van Hecke en Joey Veerman in de definitieve selectie van Koeman. Bovendien verraste de bondscoach iedereen door Jerdy Schouten niet te selecteren. PSV-trainer Peter Bosz maakte later op de dag tijdens een persmoment bekend dat zijn speler met 'algehele vermoeidheid' kampt. Nederland treft Hongarije op vrijdag 11 oktober in Boedapest en maandag 14 oktober volgt een duel met Duitsland in München.