Op het EK in Duitsland mogen alleen nog aanvoerders in gesprek met de scheidsrechter over een beslissing. Spelers die zich hier niet aan houden, kunnen een gele kaart krijgen. Andersom legt de arbiter ook alleen nog zijn beslissingen aan de captains uit.
"Het uitleggen van een beslissing aan 22 spelers die op je af komen stormen is onmogelijk voor een scheidsrechter", schrijft Roberto Rosettiin een open brief. Volgens de scheidsrechtersbaas van de UEFA zorgt het voor een slechtere communicatie, ‘waardoor het prachtige spelletje heel snel heel lelijk wordt’. "Iedereen is het ermee eens dat dit slecht is voor het imago van het voetbal."
Scheidsrechters praten op het EK alleen nog met aanvoerders
Tijdens het EK probeert de UEFA scheidsrechters te stimuleren om zo veel mogelijk openheid te geven. Daarmee zouden arbiters meer begrip kweken rondom beslissingen die worden genomen. De aanvoerders kunnen een uitleg van de scheidsrechter krijgen, maar ze moeten voorkomen dat hun ploeggenoten zich met de situatie bemoeien. "Een teamgenoot die de rol van de aanvoerder negeert of de arbiter benadert met tekenen van disrespect of boosheid, krijgt een gele kaart", schrijft Rosetti.
Lees ook: Sipke Hulshoff niet naar EK, Koeman vindt direct vervanger
Als een doelman de aanvoerder van een land is, wordt er een medespeler als een soort 'contactpersoon 'aangewezen . Zo wordt voorkomen dat een keeper telkens uit zijn strafschopgebied moet komen om met de scheids te praten.
Voetbal is niet de eerste sport die deze regel invoert. In het rugby mag ook alleen de aanvoerder van een team in gesprek met de scheidsrechter.