De Boer past Oranje aan Engeland aan en kiest voor opvallende wijziging

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
09 jul. 2024, 12:34
09 jul. 2024, 12:45
Ronald de Boer, Nederland - Engeland, Oranje
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald de Boer past Oranje aan Engeland aan

Ronald de Boer zou Oranje op twee posities wijzigingen in de halve finale op het EK tegen Engeland, woensdagavond om 21.00 uur. Joshua Zirkzee en Donyell Malen krijgen beiden een basisplek van de voormalig international. Want hoewel Nederland met 2-1 won van Turkije, moet de ploeg volgens De Boer anders voor de dag komen.

"Xavi Simons en Steven Bergwijn gaan eruit", zegt De Boer in gesprek met VoetbalPrimeur. De oud-prof denkt dat Oranje het tegen de Engelsen meer van de omschakelmomenten moet hebben. "Ik zou kiezen voor snelheid op rechts, voor Malen dus." Bergwijn belandt daardoor weer op de bank. Simons speelde de afgelopen wedstrijden op ‘tien’, maar daar kiest De Boer voor Memphis Depay. "Maar wel met het idee: functioneert hij niet, dan in de rust eruit. Ik vond hem iets beter spelen tegen Turkije, toen hij op 'tien' stond."

Artikel gaat verder onder video

Staat Memphis Depay tegen Engeland in de spits?

De Boer kiest dus voor een andere spits. "Tegen Engeland zullen we soms onder druk komen te staan. Als je wat meer ruimte in de rug van de tegenstander hebt, vind ik Wout Weghorst niet geweldig. Daarom kies ik voor Joshua Zirkzee en niet voor Weghorst. Als je weet dat je tachtig procent balbezit hebt, zou ik meteen met Wout beginnen. Maar dat gaat niet het geval zijn”, legt hij uit.

Zirkzee maakte tegen Turkije zijn debuut voor Oranje. "Hoewel hij niet veel deed, vond ik hem een goede indruk maken. Hij zit lekker in zijn vel. Ik hoor geluiden dat hij het op trainingen heel goed doet." Heel realistisch lijkt die keus overigens niet. Koeman gaf maandag aan dat hij Depay als 'zijn spits' ziet.

Lees ook: Driessen looft Koeman en kraakt Van Gaal: 'De grootste blunder uit zijn carrière'

Achter Simons kiest De Boer gewoon voor het koppel Tijjani Reijnders – Jerdy Schouten. Eerder zei de oud-prof dat hij op rechts liever het duo Lutsharel Geertruida - Malen ziet, dan Denzel Dumfries - Malen. "Als Koeman wil dat Dumfries op het middenveld komt, zou ik zeggen: niet doen. Dan moet je Geertruida opstellen. Maar dat gaat Koeman niet doen met Dumfries. Malen zal wat meer aan de binnenkant gaan spelen, zodat Dumfries eroverheen kan.”

Lees ook: Van Hooijdonk zou basiself Oranje op 3 plekken wijzigen tegen Engeland

In de verdediging wijzigt De Boer dus niks. Micky van de Ven, die goed inviel tegen Turkije, laat hij ook op de bank. "Hij is geweldig. Hij verdient bijna een basisplek, maar Nathan Aké heeft het prima gedaan. Die is ook de laatste wedstrijd niet door de mand gevallen. Maar het is lekker dat je weet dat je zo'n speler op de bank hebt zitten."

Wie gaat de finale halen, Nederland of Engeland?

84.4%

15.6%

5260 stemmen

Volgens De Boer heeft Engeland veel kwaliteit, met bijvoorbeeld een voorhoede die bestaat uit Phil Foden, Bukayo Saka en Harry Kane. Desondanks kropen de Engelsen meerdere malen door het oog van de naald. In de achtste finale tegen Slowakije maakte Jude Bellingham in de blessuretijd pas de 1-1 en scoorde Kane in de verlenging de 2-1. De kwartfinale tegen Zwitserland (1-1) wonnen The Three Lions na strafschoppen.

De Boer denkt dat de Engelse spelers niet complementair aan elkaar zijn. "Het is geen team met verschillende wapens, althans, dat gevoel heb ik een beetje. In potentie denk je: dat moet een keer gaan lopen. Maar het loopt nog steeds niet." Desondanks ziet De Boer geen makkelijke avond, maar hij heeft wel vertrouwen. "Ik zeg 1-1, Nederland wint na penalty's."

Artikel gaat verder onder video

Opstelling van De Boer: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké; Schouten, Reijnders, Memphis; Malen, Zirkzee, Gakpo.