Dit staat er op het spel voor Oranje in de Nations League

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
10 sep. 2024, 15:42
10 sep. 2024, 15:51
Oranjespeler Xavi Simons
© IMAGO - Oranjespeler Xavi Simons

Het Nederlands elftal begon de Nations League met een 5-2 zege op Bosnië en Herzegovina. Dinsdagavond speelt de formatie van Ronald Koeman tegen Duitsland. Mee Met Oranje zet op een rij wat er in het toernooi op het spel staat voor Oranje.

Als Nederland zich niet plaatst voor het WK van 2026 in de Verenigde Staten, Mexico en Canada kan de Nations League uitkomst bieden. De vier beste groepswinnaars van het Europese toernooi die zich niet via de normale kwalificatie rechtstreeks hebben geplaatst, krijgen namelijk een ticket voor de play-offs van de WK-kwalificatie. In totaal gaan er zestien Europese landen naar het wereldkampioenschap. De twaalf groepswinnaars van de kwalificatie plus vier ploegen uit de play-offs.

Artikel gaat verder onder video

Wat zijn de voordelen van de Nations League?

De Nations League is deze editie een beetje verandert. Voorheen plaatste alleen de nummer één uit een groep zich voor de Final Four (de halve finale). Nu plaatsen de nummers één en twee uit alle groepen zich voor een kwartfinale. De loting daarvoor is in november 2024. Een plek in de kwartfinale is gunstig, want alle kwartfinalisten uit de Nations League komen bij de WK-loting in Pot 1 terecht, waardoor ze andere toplanden ontlopen.

Lees ook: Opstelling Nederland tegen Duitsland: Koeman kan zich zorgen maken

Aan de Nations League kan de KNVB tot slot ook nog enkele miljoenen overhouden. Het prijzengeld is nog niet officieel bekend gemaakt door de UEFA, maar volgens Voetbal International is het bedrag vergelijkbaar met de prijzenpot van het vorige toernooi. "Toen leverde in Divisie A deelname 2,25 miljoen euro op, plaatsing voor de Final Four 6 miljoen en de eindzege nog eens 2,25 miljoen. Dat is dus een bedrag van maximaal 10,5 miljoen euro per land."

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Duitsland uitgezonden?

Lees meer over: