Driessen hoopt op ‘gunst’ van Koeman: ‘Die jongen verdient dat ook’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
13 okt. 2024, 09:01
13 okt. 2024, 21:26
Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf
© De Telegraaf - Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf

Na de schorsing van Virgil van Dijk moet Ronald Koeman noodgedwongen zijn defensie aanpassen voor de Nations League-wedstrijd tegen Duitsland. Volgens Valentijn Driessen is het waarschijnlijk dat Micky van de Ven doorschuift van linksback naar het centrum van de verdediging, terwijl Jorrel Hato als linksback start. De chef voetbal van De Telegraaf ziet ook ruimte voor het mogelijke debuut van Ian Maatsen.

“Hato lijkt linksachter de voorkeur te krijgen boven Maatsen. Koeman liet zich niet nadrukkelijk uit over zijn keuze, maar gaf wél aan dat het tussen die twee gaat”, verwees Driessen in een video-item van het dagblad naar de uitlatingen van de bondscoach na het Nations League-duel met Hongarije (1-1), Hato, die al enkele minuten maakte tegen Hongarije als vervanger van Cody Gakpo, lijkt dus de meest logische keuze.

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Van Halst mist ‘geilheid’ bij Oranjespeler en wijst naar twee wereldtoppers

Driessen wijst verder op het feit dat Hato een vaste waarde is in de Ajax-defensie, terwijl Maatsen bij Aston Villa voornamelijk als invaller fungeert: “Hato speelt alle wedstrijden. Dan zou het heel raar zijn als je Hato op de bank zet en Maatsen erin zet”, benadrukt hij. “Aan de andere kant: Maatsen loopt al een heel tijdje mee bij het Nederlands elftal. Ook op het EK kwam hij op het laatste moment erbij.”

Lees ook: De nieuwe captain van Oranje tegen Duitsland zonder Van Dijk, Aké en Frenkie

Driessen sluit niet uit dat Maatsen in de tweede helft tegen Duitsland zijn kans krijgt: “Die jongen komt elke keer naar het Nederlands elftal en je kan dan zeggen: 'Je komt voor de eer'. Maar niet om altijd op de bank te zitten. Misschien dat Koeman hem de kans geeft om zijn debuut te maken. En Duitsland is natuurlijk ook het land waar Maatsen zijn doorbraak beleefde,” verwees Driessen naar Maatsens verleden bij Borussia Dortmund.

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Duitsland - Nederland uitgezonden?

Het debuut van Maatsen zou volgens Driessen een verdiende beloning zijn voor Maatsen. “Ik denk dat die jongen dat ook verdient.” Maatsen zat elf keer op de bank of de tribune bij een wedstrijd van het Nederlands elftal. Zo werd hij op het allerlaatste moment toegevoegd aan de selectie voor het EK in Duitsland, maar hij kwam uiteindelijk niet in actie. Hato speelde vrijdag in Boedapest zijn tweede interland. Ook zijn debuut was als invaller.

"Het meest logische is om Van de Ven naar het centrum te halen", analyseert Jan van Halst zaterdag bij Ziggo Sport. "En Jorrel Hato zou ik dan linksback zetten. Ik neem aan dat je wat meer ruimte gaat krijgen tegen Duitsland. Dan kun je met Van de Ven ook nog een keer de ruimte zoeken. Stel dat hij een keer gebruik maakt van zijn snelheid, dan kan Hato het in het centrum overnemen."

Lees ook: Van Halst ziet ‘fenomeen’ bij het Nederlands elftal: ‘Het hele elftal kijkt daarnaar’

"Maatsen zou je ook linksback kunnen zetten. Die is aanvallend beresterk, maar ik vind hem verdedigend wat minder'', gaf de analist nogmaals aan waarom hij opteert voor Hato aan de linkerkant van de verdediging van het Nederlands elftal. "Je speelt toch tegen Duitsland. En met Hato aan de zijkant, die speelt daar ook bij Ajax, ben je toch wat zekerder. En daarnaast kan Hato natuurlijk in de ondersteuning richting Gakpo spelen. Je hoeft eigenlijk niet zo'n diepgaande linkerverdediger te hebben, omdat Gakpo altijd een beetje vanaf de zijkant speelt", besloot de oud-voetballer.