Voetballers zijn doorgaans huiverig voor een transfer in aanloop naar een EK of een WK. Minder speeltijd bij een nieuwe club zou zomaar kunnen betekenen dat een bondscoach voor andere spelers kiest. Bondscoach Ronald Koeman selecteert doorgaans, een enkele uitzondering daargelaten, alleen maar voetballers die op het hoogste niveau actief zijn, voldoende speeltijd krijgen én Europese clubduels spelen. Dit zijn acht Nederlanders die baat zouden hebben bij een winterse transfer als men kans wil maken op een uitverkiezing voor het Nederlands elftal én eventuele deelname aan het EK in Duitsland.
Georginio Wijnaldum
Koeman heeft de middenvelder naar eigen zeggen nog niet afgeschreven voor het Nederlands elftal. Wijnaldum maakte afgelopen zomer een transfer van Paris Saint-Germain naar Al-Ettifaq uit Saoedi-Arabië en speelde op 18 juni zijn negentigste en laatste interland voor Oranje. Drie interlandperiodes op rij werd Wijnaldum niet geselecteerd en hij lijkt uit beeld zolang hij niet in Europa actief is. Koeman bestrijdt dat. “Hij is nog steeds in beeld bij mij”, zei de bondscoach medio oktober. “Ik krijg wedstrijdbeelden toegestuurd. Maar ik vond het nu te vroeg om hem te selecteren.” Wijnaldum heeft in ieder geval een lange periode van blessureleed achter zich gelaten: hij speelde deze maand vijf keer negentig minuten.
Lees ook: Niet één interland voor Oranje in 2023 en toch PSV en Feyenoord afslaan
Crysencio Summerville
De aanvaller van Leeds United is dit seizoen een van de beste spelers van de Championship. Summerville kon afgelopen zomer na de degradatie uit de Premier League een transfer maken en in de hoogste afdeling blijven, maar hij bleef Leeds trouw. Elf goals en zes assists waren vooralsnog voor Koeman geen reden om de ex-jeugdinternational uit te nodigen, maar allicht kan een rentree in de Premier League de bondscoach van gedachten doen veranderen. "Summerville is nu een van de beste spelers, zo niet dé beste speler in de Championship. Iemand met zijn talent moet je serieus nemen. Als Koeman het voetbal serieus neemt, dan moet hij mee naar het EK", zo zei Suleyman Özturk van Voetbal International recent.
Donny van de Beek
Alles wijst erop dat de middenvelder in januari tijdelijk bij Manchester United vertrekt en zijn loopbaan gaat vervolgen bij Eintracht Frankfurt, op huurbasis met een optie tot koop. Van de Beek zit op een dood spoor op Trafford, waar de middenvelder drieënhalf jaar geleden voor veertig miljoen euro terechtkwam. Tot een doorbraak kwam het nooit in verband met blessureleed en de hevige concurrentiestrijd. Dat had ook gevolgen voor zijn loopbaan in het Nederlands elftal. Van de Beek speelde op 30 maart 2021 zijn negentiende en voorlopig laatste interland in het tenue van Oranje.
Ian Maatsen
Na bijna 5,5 jaar na zijn komst van PSV was het afgelopen week zover: Maatsen maakte zijn basisdebuut in het eerste van Chelsea. De linksback werd meerdere keren verhuurd en maakte ook meermaals als invaller zijn opwachting voor de Londenaren, maar echt uitzicht op continuïteit bij het bijzonder wisselvallige Chelsea heeft hij niet. In oktober werd Maatsen aan het Nederlands elftal toegevoegd, zonder in actie te komen, maar zijn plaats is voorlopig bij Jong Oranje. Meer speeltijd zou daar verandering in kunnen brengen. Volgens de laatste berichten zou Maatsen inmiddels op weg zijn naar Borussia Dortmund, dat een persoonlijk akkoord met de verdediger én de Premier League-club nadert.
Myron Boadu
Nog altijd maar 22 jaar en jaren terug werd hij op papier gezien als de toekomstige spits van het Nederlands elftal. In zijn derde seizoen bij AS Monaco, dat medio 2021 liefst zeventien miljoen euro betaalde aan AZ, komt Boadu echter amper aan de bak en dat ook nog eens na twee jaren waarin hij verre van productief was. Een winterse transfer lonkt dan ook voor de aanvaller die in november 2019 zijn debuut voor Oranje maakte, in de 5-0 zege op Estland, én meteen scoorde. Een goed en productief half jaar elders in een goede competitie zou de zorgen van Koeman over de invulling van de voorhoede wellicht doen afnemen.
Davy Klaassen
De middenvelder speelde in maart zijn 41e en voorlopig laatste interland voor Oranje. In de voorbije drie interlandperiodes, na zijn transfer van Ajax naar Inter, maakte hij zelfs geen enkele keer deel uit van de voorselectie van Koeman. Klaassen is altijd een bruikbare speler voor het Nederlands elftal geweest, met onder meer twee assists en een doelpunt op het WK in Qatar, maar zijn nieuwe avontuur in het buitenland sorteert wel effect op zijn loopbaan als Oranje-international. Hij speelde tot dusver slechts 216 minuten voor Inter en mag in januari, omdat hij dit seizoen ook voor Ajax uitkwam, niet nóg een transfer naar een nieuwe club maken. Het is een (tijdelijke) terugkeer in de Johan Cruijff ArenA of anders niets.
Arnaut Danjuma
Via Everton hoopte de aanvaller zich weer in de kijker te spelen bij Koeman. Danjuma genoot afgelopen zomer ook interesse van onder meer Feyenoord en PSV, maar het was de Premier League-club die uiteindelijk een tijdelijke overeenkomst met Villarreal sloot. Na een half jaar staat de teller slechts op 684 officiële speelminuten en lijkt het Nederlands elftal verder weg dan ooit. Koeman liet Danjuma in oktober 2018 debuteren bij Oranje en tussen oktober 2021 en maart 2022 speelde de aanvaller nog vier interlands. Sindsdien kwam Danjuma echter niet meer in de plannen van Louis van Gaal en nu Koeman voor.
Pascal Struijk
Voor de verdediger van Leeds United geldt ogenschijnlijk hetzelfde als voor Summerville. Struijk is een van de beste centrale verdedigers van de Championship, maar Koeman ziet zijn Oranje-internationals liever in topcompetities of Europese clubtoernooien spelen. Volgens de laatste berichten had Paris Saint-Germain recent interesse in de verdediger, die overigens ook een Belgisch paspoort heeft. De vraagprijs van Leeds was echter te hoog. Koeman zit voorlopig ruim in zijn centrale verdedigers, maar Struijk zou zomaar in de rangorde kunnen stijgen als hij in januari alsnog een transfer maakt naar een top vijf competitie.