Harde boodschap voor Oranjespeler: ‘Florian Wirtz is veel beter en slimmer’

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
11 sep. 2024, 09:50
12 sep. 2024, 13:35
Een duel om de bal tijdens Nederland - Duitsland
© IMAGO - Een duel om de bal tijdens Nederland - Duitsland

Xavi Simons werd dinsdagavond in het programma Voetbalpraat van ESPN vergelijken met zijn leeftijdsgenoot en toptalent Florian Wirtz. De analisten aan tafel concludeerden dat de Oranjespeler een stuk minder ver in zijn ontwikkeling is dan de Duits international. In de ochtendkranten krijgt Simons echter wel positieve beoordelingen na zijn spel in de Nations League-wedstrijd tegen Duitsland (2-2)

"Het verschil tussen Wirtz en Simons alleen al… Ze zijn even oud. Wirtz is fantastisch, Simons doet maar wat", concludeerde Kenneth Perez na afloop. "Dat Wirtz een fantastische speler is die altijd in beweging is, dat zie je. Maar wat maakt hem op dit moment in zijn carrière een stuk beter dan Simons?", vroeg presentator Vincent Schildkamp vervolgens. "Wirtz is iets vaster. Hij lijdt minder balverlies", legde Karim El Ahmadi uit. "Hij is veel slimmer in zijn spel. Simons vind ik altijd gehaast voetballen. Hij rent en schiet als een pupil. Dat zie je bij Wirtz niet", voegde Perez toe.

Rapportcijfers Nederlands elftal

Mikos Gouka geeft Simons in het Algemeen Dagblad een 6,5 voor zijn optreden tegen Duitsland. Alleen Jerdy Schouten en Nathan Aké (beiden 6) en dissonant Matthijs de Ligt (5) kregen een lager cijfer. Toch ligt de periode waarin er aan Simons getwijfeld werd 'achter ons'. "De aanvaller van RB Leipzig gedijt goed in een wat vrijere rol vanaf de rechterkant, zeker met spitsen als Joshua Zirkzee en Brian Brobbey die aanspeelbaar zijn en waarmee gecombineerd kan worden", aldus Gouka. Hij geeft een 8 aan Ryan Gravenberch en een 7,5 aan Brobbey.

Lees ook: Matthijs de Ligt zal ‘maximale straf’ krijgen na Nederland - Duitsland

Voetbalzone zag dat Simons het vertrouwen van Ronald Koeman heeft gewonnen, geen twijfelgeval meer is en bekroont de international met een 7. "Simons was zeer gretig en met name voor rust steeds betrokken bij de aanvallen van het Nederlands elftal." Ook van Voetbal International kreeg hij een 7, maar Regi Blinker pakte bij De Telegraaf uit met een 8. "Simons pakt steeds meer verantwoordelijkheid en dat vind ik mooi om te zien. Al zijn vrije trappen en corners zijn goed. Daarnaast speelt hij nu echt volwassen. Na alle kritiek eerder over zijn houding in het veld mag worden gezegd dat die houding nu juist uitstekend is."

Gravenberch wordt door alle ochtendkranten als de grote uitblinker gezien. Hij krijgt een 8 van Gouka en Voetbal International en zelfs een 8,5 van Voetbalzone en Blinker. "Deze man heeft heel snel opeens grote sprongen gemaakt. Ik kan me herinneren dat ik bij een van de wedstrijden bij het EK in het vak met Oranje-supporters stond en hij met de spelers na afloop die kant op kwam. Hij had een lang gezicht, leek boos, had nog geen minuut gespeeld en daar baalde hij echt van. Hij moest zich gaan focussen op zijn club Liverpool en dat heeft hij gedaan! Gravenberch heeft zich geweldig herpakt na het EK. Zijn splijtende pass op Simons was slechts één voorbeeld van zijn nieuwe zelfvertrouwen. Je ziet dat hij opbloeit onder Arne Slot."

Lees ook: Van der Vaart wilde in 21ste minuut van Nederland - Duitsland al naar huis

Voetbal International geeft verder de hoogste beoordelingen aan Bart Verbruggen, Virgil van Dijk, Jurriën Timber, Quinten Timber, Tijjani Reijnders en Brobbey (allen 7). Denzel Dumfries en Jan Paul van Hecke krijgen een 6,5. Aké en Cody Gakpo worden met een krappe voldoende (6) beoordeeld en tot slot krijgt De Ligt een 5. Blinker bekroont naast Simons ook Brobbey met een 8. Reijnders een 7,5, en Dumfries en Gakpo beiden een 7. Een 6,5 is er voor Van Dijk, Aké en Jurriën Timber. Verbruggen, Van Hecke en Quinten Timber krijgen een 6 en De Ligt een 4.

"Voor De Ligt wordt het in de nabije toekomst lastig om nog in het elftal te komen. Stefan de Vrij ontbrak nu door een blessure, maar met Micky van de Ven en Van Hecke zijn er ook nog eens twee extra concurrenten. De Ligt maakte twee keer een fout met een inspeelpass vooruit. Dat zijn fouten die we niet willen zien. Want op dit niveau is dat meteen levensgevaarlijk. Dat zijn immers doorslaggevende fouten en die vallen op. Daar wordt hij als speler nu op beoordeeld. Koeman liet hem na de vorige wedstrijd nog staan, maar greep in de rust begrijpelijk in." Bij ESPN had ook Hans Kraay junior kritiek op de verdediger.