Koeman krijgt stevige kritiek te verwerken bij Oranje en naam opvolger valt

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
30 sep. 2024, 15:02
30 sep. 2024, 15:43
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Hugo Borst ziet in Erik ten Hag de ideale opvolger van Ronald Koeman als bondscoach van het Nederlands elftal. De columnist vindt de huidige keuzeheer van Oranje geen 'visionair' en ziet die kwaliteiten wel bij Ten Hag. Laatstgenoemde is momenteel nog de trainer van Manchester United, maar volgens Britse media is een ontslag nabij.

In Engeland is Ten Hag slecht gestart aan het seizoen met Manchester United en zondag verloor de club met 0-3 van Tottenham Hotspur. Volgens de BBC moet de trainer deze week resultaten boeken in de uitduels met FC Porto (donderdag) en Aston Villa (zondag). Anders is een ontslag nabij. Bij Ajax, de vorige club van de oefenmeester, heeft Ten Hag nooit in een dergelijke situatie gezeten. In het seizoen 2018-19 won hij zelfs de landstitel en de KNVB Beker won. Bovendien werden de Amsterdammers pas in de slotfase uitgeschakeld in de halve finale van de Champions League.

Artikel gaat verder onder video

Hugo Borst ziet in Erik ten Hag de ideale bondscoach

In de Hard Gras Podcast ziet men dat Ten Hag destijds een uitstekende selectie had samengesteld, met een goede mix van ervaring en talent. "Daarom zie ik er echt brood in, als hij eenmaal ontslagen is - of het nou nu gebeurt, over een paar weken of een paar maanden -, dat hij dan de bondscoach van het Nederlands elftal gaat worden", aldus Borst.

Lees ook: Oud-Oranjespeler Elia verlaat woedend sportpark na vroege wissel in amateurduel

Koeman, de huidige bondscoach van Oranje, leidde Nederland op het EK in Duitsland afgelopen zomer naar de halve finale. Daarin werd de ploeg in de slotfase uitgeschakeld door Engeland (1-2). Desondanks is Borst geen fan van de keuzeheer. "Niet dat Koeman een hele slechte coach is, maar het is allemaal gewoontjes. Hij is geen visionair. Ik vind juist dat je het op zo’n moment moet durven te zeggen."

Lees ook: Olympisch kampioen en 'beste keeper van de wereld' stopt bij Oranje

Volgens Borst hield Koeman in de afgelopen periode te lang vast aan enkele vertrouwde namen. "We gaan een WK krijgen, dan heb je een Johan Cruijff of een Louis van Gaal nodig. Die schuilt in Arne Slot (trainer van Liverpool, red.), maar hij zal niet los zijn. Maar misschien is Ten Hag dat wel. Ten Hag houdt ervan om met Nederlanders te werken. Nou, dat is fijn zeg, bij het Nederlands elftal. Dát komt goed uit."