'Zorg en ergernis' om Brian Brobbey: 'Kenners bijten zich stuk'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
10 sep. 2024, 10:19
10 sep. 2024, 13:25
Ronald Koeman, Nederlands elftal, Nations League, Brian Brobbey, Oranje
© IMAGO - Het Nederlands elftal tijdens de training

Brian Brobbey kampt vaker met kleine blessures en is geregeld niet helemaal fit. Tijdens het EK in Duitsland kon de spits van het Nederlands elftal daardoor enkele keren niet meetrainen en daalde hij in de pikorde van bondscoach Ronald Koeman. In het Algemeen Dagblad ging Sjoerd Mossou op zoek naar antwoorden.

Brobbey zat in september 2022 voor het eerst bij de selectie van het Nederlands elftal. Toch maakte hij pas in oktober 2023 zijn debuut voor Oranje, als invaller in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland (0-1 winst). Sindsdien speelde hij nog maar twee interlands. Eén keer als basisspeler in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Canada (4-0 winst) en één keer in de slotfase van de halve finale op het EK tegen Engeland (1-2 verlies).

Artikel gaat verder onder video

Waarom is Brian Brobbey zo vaak geblesseerd?

"Het steekt nogal schril af bij de media-aandacht die Brobbey al jaren krijgt, als één van de meest besproken en ook populairste voetballers van Nederland", concludeert Mossou. Tijdens het EK afgelopen zomer kwam de spits geregeld in het nieuws. "Maar vooral omdat hij worstelde met blessures en geregeld ontbrak op de training", schrijft de journalist.

Lees ook: Koeman wil op de persconferentie één ding kwijt over Brian Brobbey

"De fitheid van Brian is wel een probleem. Weer met de hamstring. Het is gewoon gek. De hele week is er niets aan de hand, dan traint hij goed en gedurende de wedstrijd komt het weer opzetten. Er zit gewoon te weinig constantheid in zijn fitheid. Het komt steeds terug", concludeerde John van ’t Schip in zijn periode als Ajax-trainer al eens.

Tekst gaat verder onder de foto.

Brian Brobbey op de training van het Nederlands elftal
© IMAGO - Brian Brobbey raakt geblesseerd op de training van het Nederlands elftal

Mossou: "De belastbaarheid van Brobbey is bij zowel Ajax als Oranje een heikel, gevoelig thema. Insiders en kenners bijten zich stuk op waterdichte verklaringen: komt het wellicht voort uit zijn jeugdjaren, toen hij fysiek zóveel sterker was dan leeftijdsgenoten dat hij in feite jarenlang onderbelast werd? Is het iets genetisch, in combinatie met zijn explosieve speelstijl? Puur pech wellicht? Vraagt zijn lichaam een heel specifieke, afwijkende vorm van training?"

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Duitsland uitgezonden?

Artikel gaat verder onder video

Volgens Mossou had Brobbey sinds zijn doorbraak weinig grote blessures gehad, maar wel veel spierproblemen. "Voorzichtigheid was dan vaak geboden, zo stelden de medici. Simpel gesteld stonden Brobbeys spieren in die gevallen bijna letterlijk op knappen." Dinsdag mag de aanvaller van Koeman starten tegen Duitsland. Voor de aanvaller hét moment om zich te tonen aan de bondscoach. "Er valt veel te winnen vanavond", besluit de journalist.

Lees ook: Opstelling Nederland tegen Duitsland: Koeman kan zich zorgen maken

Lees meer over:

Ronald Koeman Brian Brobbey