Koeman kiest niet voor Malen in basiself Oranje tegen Turkije

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
06 jul. 2024, 19:52
06 jul. 2024, 20:08
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

De opstelling van Nederland tegen Turkije in de kwartfinale van het EK is bekend. Bondscoach Ronald Koeman kiest zaterdagavond vanaf 21.00 uur voor dezelfde elf spelers die dinsdag in de achtste finales tegen Roemenië (0-3 winst) aan het startsignaal verschenen. Dat betekent onder meer dat Steven Bergwijn aan de aftrap staat. De aanvaller werd in de ochtend fit bevonden na een activatietraining. De winnaar van het duel speelt woensdag om 21.00 uur tegen Engeland of Zwitserland in de halve finale.

Bart Verbruggen neemt plaats onder de lat in de thuishaven van Hertha BSC en heeft een viermansdefensie met Denzel Dumfries, Stefan de Vrij, aanvoerder Virgil van Dijk en Nathan Aké voor zich. Laatstgenoemde kwam niet ongeschonden uit het duel met Roemenië, maar trainde de laatste dagen gewoon mee. Dat geldt ook voor Jerdy Schouten, die samen met Tijjani Reijnders het blok op het middenveld gaat vormen.

Artikel gaat verder onder video

Xavi Simons, die volgens Koeman de beste Oranjespeler tegen Roemenië was, zal wederom de positie van nummer 10 vervullen. De voorhoede bestaat uit Bergwijn, Memphis Depay en Cody Gakpo. Donyell Malen, die als invaller tweemaal scoorde tegen Roemenië, begint zodoende op de bank. Denzel Dumfries, Malen, Joey Veerman en Schouten moeten oppassen dat ze geen gele kaart pakken in de kwartfinale. Het viertal van het Nederlands elftal staat op scherp en een gele kaart zou een schorsing betekenen voor de halve finale in Dortmund. Na de kwartfinale worden alle gele kaarten kwijtgescholden.

De opstelling van Nederland tegen Turkije op het EK

Bij Nederland is niemand geschorst voor de kwartfinale. Turkije mist daarentegen op eerste plaats Orkun Kökcü en Ismail Yüksek. De middenvelders kregen tegen Oostenrijk (1-2 winst) beiden hun tweede gele kaart van het EK. De twee hadden in het laatste groepsduel met Tsjechië (2-1 winst) hun eerste prent ontvangen. Merih Demiral kreeg vrijdag een schorsing van twee duels en is er ook niet bij. De verdediger is geschorst vanwege een omstreden gebaar in de achtste finales tegen Oostenrijk. Tegen Oranje staan er maar liefst acht Turken op scherp, mede door de elf gele kaarten in het duel met Tsjechië.

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Turkije uitgezonden?

Turkije eindigde de groepsfase als de nummer twee van Groep F. Het team van Vincenzo Montella won op 18 juni met 3-1 van Georgië, dankzij treffers van Mert Müldür, Arda Güler en Kerem Aktürkoglu. Vier dagen was Portugal echter met 0-3 te sterk. Turkije sloot de groepsfase door doelpunten van Hakan Calhanoglu en Cenk Tosun af met een 1-2 zege op Tsjechië. Door het onderlinge resultaat tegen Portugal eindigde Turkije op een tweede stek. In de achtste finales werd afgelopen dinsdag afgerekend met Oostenrijk, dat in de groepsfase nog van Oranje had gewonnen: 1-2.

Lees ook: Tienduizenden Oranjefans maken er een groot feest van in Berlijn

Nederland en Turkije stonden in het verleden veertien keer tegenover elkaar en zijn redelijk aan elkaar gewaagd. Oranje won zes keer, Turkije viermaal en vier keer eindigde het duel in een gelijkspel. Het doelsaldo is in het voordeel van Nederland: 21-14. De voorbije jaren had Oranje veel moeite met de Turken, die in de laatste vier onderlinge interlands maar één keer als verliezer van het veld stapten: op 7 september 2021 eindigde het WK-kwalificatieduel in een 6-1 nederlaag. Het heenduel op 24 maart 2021 was nog met 4-2 gewonnen en zes jaar eerder, op 6 september 2015, won Turkije het EK-kwalificatieduel met 3-0. Nederland en Turkije hadden elkaar een half jaar eerder in evenwicht gehouden: 1-1 op 28 maart 2015.

Opstelling Nederland: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké; Schouten, Simons, Reijnders; Bergwijn, Depay en Gakpo.

Opstelling Turkije: Gunok; Kadioglu, Akaydin, Bardakci, Muldur; Ayhan, Özcan, Yildiz; Çalhanoğlu, Guler en Yilmaz.

Wie komt een ronde verder, Nederland of Turkije?

89.7%

10.3%

6572 stemmen