Koeman wijst specialist aan maar kan Oranje niet extra laten trainen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
09 sep. 2024, 16:07
10 sep. 2024, 11:04
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Xavi Simons is degene die zich bij het Nederlands elftal ontfermt over de corners en de vrije trappen. Bondscoach Ronald Koeman heeft de spelmaker van RB Leipzig aangewezen als de eerste nemer, simpelweg omdat de selectie van Oranje ook niet veel meer specialisten herbergt. Een ietwat zorgwekkende ontwikkeling, zo erkende Koeman daags voor het Nations League-duel tussen Nederland en Duitsland.

“We hebben helaas niet heel veel spelers met een geweldige trap vanuit een corner of een vrije trap”, gaf Koeman met een glimlach toe na een vraag van Maarten Wijffels van het Algemeen Dagblad over de tien corners die Simons zaterdag nam tegen Bosnië en Herzegovina (5-2). “In de korte tijd dat we met elkaar zijn, heeft Xavi laten zien dat hij in dat aspect belangrijk kan zijn, maar ook zich altijd nog kan verbeteren. Cody Gakpo kan dat ook, maar door zijn lengte is hij op dat soort momenten ook belangrijk voor het doel.”

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: De reden waarom Weghorst en de Timbers het met elkaar aan de stok kregen

Willem Vissers van de Volkskrant vroeg zich aan het einde van de persconferentie af waarom er niet meer specialisten zijn als uit data blijkt dat er steeds meer doelpunten uit spelhervattingen vallen. “Dat is misschien de enige negatieve verandering ten opzichte van vroeger”, antwoordde Koeman na een paar seconden bedenktijd. “Naar mijn idee waren er vroeger veel meer specialisten. Misschien omdat de datamensen de spelers eerder van het veld willen als ze juist willen gaan oefenen op het nemen van vrije trappen.”

Lees ook: Koeman reageert op akkefietje tussen Weghorst en de broers Timber

“Daar zit nog zoveel marge in en dat is ook altijd mijn boodschap naar de jongens toe. Besteed bij je een club daar ook tijd aan. Je kan je daarin verbeteren. Maar er wordt daar individueel minder tijd aan besteed, ook vanwege de programma’s. Er wordt veel minder getraind en ik weet ook hoe de datamensen zijn. De fysieke coaches willen altijd dat spelers niet veel op doel schieten of niet te veel afwerken op de training”, verzuchtte Koeman ietwat.

Lees ook: Koeman komt met hint over de toekomst van Memphis Depay bij Oranje

“Ik liep altijd met een zak ballen op mijn rug en ik bleef op het veld. Omdat ik erop oefende, schoot ik af en toe een vrije trap binnen”, gaf Koeman met gevoel voor understatement aan. De oud-verdediger maakte liefst 239 doelpunten in zijn loopbaan, waarvan ook nog eens 60 uit een vrije trap waren. “Dus je kan je erin verbeteren.”

“Het is wat de trainer zegt”, beaamde de eveneens aanwezige Nathan Aké. “Als je elke drie dagen een wedstrijd speelt, dan ga je na een training niet nog eens twintig ballen op doel schieten. Dan raak je toch vermoeider.” Vissers vond het ‘een discrepantie’ dat er niet meer wordt geoefend op datgene wat in de praktijk steeds meer in doelpunten resulteert. Aké en Koeman schoten in de lach, waarna Vissers de persconferentie met een vraag over een compleet ander onderwerp afsloot.