Kritiek op Van Dijk en Depay onterecht? Opta deelt opvallende statistieken

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
16 jul. 2024, 10:17
Memphis Depay, Oranje, Nederland - Turkije, Nederlands elftal
© IMAGO - Memphis Depay, aanvaller van Oranje

Virgil van Dijk en Memphis Depay kregen veel kritiek voor hun optredens tijdens het EK in Duitsland. Na het Europees kampioenschap werd er zelfs gesuggereerd dat bondscoach Ronald Koeman afscheid moet nemen van het duo van het Nederlands elftal. Volgens de statistieken van databureau Opta speelden de internationals echter helemaal geen slecht toernooi.

Uit statistieken van Opta blijkt dat Depay bij de creatiefste spelers van het toernooi behoorde, zo meldt de NOS. “Per wedstrijd kwam hij gemiddeld tot meer dan drie schoten en meer dan twee gecreëerde kansen voor teamgenoten.” Per EK-duel was de aanvaller van Oranje betrokken bij 5,5 doelpogingen. Alleen Christian Eriksen (7,2), Lamine Yamal (6,9), Dani Olmo (6,3) en Kevin De Bruyne (5,8) behaalden betere cijfers op dat vlak.

Artikel gaat verder onder video

Opta deelt EK-statistieken van het Nederlands elftal

Volgens het Expected Goals-model van Opta, dat aangeeft wat de kwaliteit van de kansen is en hoeveel doelpunten die zouden moeten opleveren, had Depay twee keer moeten scoren. Uiteindelijk maakte de aanvaller slechts één doelpunt. Wout Weghorst schoot driemaal op doel en maakte met 0,65 Expected Goals ook één treffer. Cody Gakpo, gedeeld topscorer van het toernooi, kwam tot één Expected Goal, maar scoorde driemaal.

Lees ook: Van der Gijp keihard voor vier Oranjespelers: ‘Die hebben maar één hersencel!’

Op de kopkracht van Van Dijk zit nog altijd geen sleet, zo concludeert de NOS. “De aanvoerder van Oranje was in de lucht schier onverslaanbaar. Van Dijk won 19 van zijn 23 kopduels op het EK van 2024 en daarmee was hij volgens de cijfers de beste kopper op het toernooi.” Van alle spelers die minstens vijftien luchtduels uitvochten, deed niemand dit procentueel zo goed als Van Dijk: 82,6 procent. Stefan de Vrij deed het ook opvallend goed. Hij won 15 van zijn 20 kopduels: 75 procent.

Ondanks alle goede statistieken verloor Oranje in de halve finale van Engeland (1-2). De NOS vond daar een opvallende verklaring voor. “Van alle halvefinalisten produceerde Oranje de minste schoten en schoten op doel, terwijl het ook het minste balbezit had van de vier overgebleven ploegen op dat moment. In de halve finale tegen Engeland kwam Nederland tot slechts elf balcontacten in het vijandelijke strafschopgebied.” Het laagste aantal voor het Nederlands elftal in een EK-wedstrijd sinds 2008.

Een verdiende nederlaag van Nederland tegen Engeland

34.8%

65.2%

3216 stemmen