Matthijs de Ligt zal ‘maximale straf’ krijgen na Nederland - Duitsland

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
11 sep. 2024, 07:18
12 sep. 2024, 13:36
Matthijs de Ligt beleeft een mindere fase bij het Nederlands elftal
© NOS - Matthijs de Ligt beleeft een mindere fase bij het Nederlands elftal

Menig Oranjespeler hield een tevreden gevoel over aan de Nations League-wedstrijden tegen Bosnië en Herzegovina (5-2) en Duitsland (2-2), maar dat gaat niet op voor Matthijs de Ligt. De verdediger ging afgelopen zaterdag finaal in de fout waardoor Edin Dzeko kon scoren en ook dinsdagavond tegen de Duitsers leidde hij met balverlies een tegendoelpunt in. Ronald Koeman aarzelde geen moment in de rust en haalde De Ligt naar de kant.

Jan Paul van Hecke maakte na de pauze zijn opwachting als vervanger van De Ligt en dat was tevens zijn debuut in Oranje. “Liever laat je spelers staan, maar ik heb hem in bescherming genomen. Dit zou de rest van de wedstrijd in zijn hoofd blijven zitten”, vertelde Koeman na afloop bij de NOS. “Tijjani Reijnders had ook een keer slecht moment met balverlies. Maar Matthijs zit in zo'n periode dat het bij hem meteen een tegendoelpunt oplevert. Dat is ook de klasse van Duitsland dat het wordt afgestraft.”

Artikel gaat verder onder video

Matthijs de Ligt zakt wéér door het ijs bij Oranje

Virgil van Dijk stond in beide duels naast De Ligt en nam het dinsdag op voor zijn compagnon. “Dat hoort bij het voetbal, helaas”, benadrukte de aanvoerder van het Nederlands elftal. “Tot dat moment speelde hij heel erg goed. Hij moet ervan leren. We gaan hier allemaal doorheen. Op het allerhoogste niveau wordt dit meteen afgestraft. Eén verkeerd moment.”

Lees ook: Koeman dolgelukkig met Oranjespeler: ‘Niet om mezelf gelijk te geven, maar…’

Sky Germany zoomde in op De Ligt. “Fatale fout met consequenties”, zo merkte de televisiezender. “De Ligt zag er ongelukkig uit bij de start van de Nations League en zijn fout leidde ook een goal van Duitsland in. Hij kwam daarna niet meer uit de kleedkamer in zijn shirt: gewisseld en dus de maximale straf. Ook richting de komende interlandperiode. De Ligt is weer flink gezakt in de pikorde voor de Oranje-defensie.”

In oktober wacht het Nederlands elftal uitwedstrijden tegen Hongarije en Duitsland. Het moet volgens Hans Kraay junior raar lopen, wil De Ligt dan weer in de basis staan. “Die is voorlopig even klaar. Hij is voorbijgestreefd door Stefan de Vrij, al was dat al zo”, vertelde hij bij ESPN. “Als De Vrij fit was geweest, had hij deze twee wedstrijden gespeeld. Lutsharel Geertruida is op die plek ook goed, die kan alles.”

Lees ook: Van der Vaart kijkt ogen uit bij Oranje: ‘Dit was zijn beste wedstrijd ooit’

Over de vervanger van De Ligt was Kraay junior overigens wat minder enthousiast. “Van Hecke kan het ook, al vond ik hem niet goed invallen. Ik vind hem bij Brighton heel overtuigend en met veel zelfvertrouwen opbouwen en spelen, maar vandaag vond ik het matig. Ik denk dat het een kwestie was van een beetje spanning.”