Media halen uit naar Koeman: 'We zullen nooit weten of hij een punt had'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
08 sep. 2024, 11:19
08 sep. 2024, 11:48
Nederland viert feest na de goal van Joshua Zirkzee
© IMAGO - Nederland viert feest na de goal van Joshua Zirkzee

De Nederlandse kranten zijn lovend over het spel van Oranje tegen Bosnië en Herzegovina (5-2 winst) in de Nations League. De formatie van Ronald Koeman speelde 'frivool' en Joshua Zirkzee wordt unaniem tot grote uitblinker uitgeroepen. Toch is er ook kritiek op de beslissingen van de bondscoach.

Bij absentie van Memphis Depay gunde Koeman Zirkzee zaterdagavond een basisplaats. Op het EK werd de spits op het laatste moment pas opgeroepen en kwam hij amper in actie, maar tegen de Bosniërs zag Jeroen Kapteijns dat de aanvaller een 'prominente rol' speelde bij de overwinning van Nederland. "Zirkzee stelde met zijn goede optreden nadrukkelijk zijn kandidatuur voor de spitspositie bij het Nederlands elftal, zag ook Memphis Depay, die strak in het pak toekeek vanaf de tribune", schrijft hij in De Telegraaf. Zirkzee was goed voor een doelpunt en een assist. Kapteijns is wel kritisch op het optreden van Matthijs de Ligt. Met een 'opzichtige fout' leidde de verdediger de 3-2 van Edin Dzeko in.

Artikel gaat verder onder video

Joshua Zirkzee krijgt veel lof na zijn basisdebuut in Oranje

Willem Vissers genoot van het Nederlands elftal. "Kijk, dit is dus voetbal dat we willen zien in Nederland, mits we de magere slotfase even vergeten. Voetbal met een lach, ook als een prachtige aanval sterft in schoonheid. Gewoon blij zijn, laten zien dat je plezier hebt in je hobby die dankzij talent beroep is geworden. Voetbal met hakjes en overstapjes, met een truc hier en een kunstje daar", zo stelt hij in de Volkskrant. Hij noemt Zirkzee 'een heerlijke voetballer voor het publiek' en zag de aanvaller een 'fijne tandem' vormde met middenvelder Tijjani Reijnders.

Lees ook: Oranje op rapport: véél ruime voldoendes, maar één dissonant

Vissers vond het middenveld, met naast Reijnders ook Ryan Gravenberch en Jerdy Schouten, 'goed in elkaar' zitten. Hij vraagt zich alleen af waarom de jonge uitblinkers niet eerder de kans hebben gekregen van Koeman. "Het is misschien jammer dat Zirkzee op het EK zo weinig speeltijd kreeg, terwijl op Depay toch wel iets viel aan te merken. Koeman vond hem, en Gravenberch trouwens ook, blijkbaar niet klaar voor het grote werk, en we zullen nooit weten of hij een punt had."

Lees ook: Van der Vaart weet wat Koeman écht vindt van transfer Depay

Ook Maarten Wijffels zag Zirkzee uitblinken. Hij noemt hem zelfs 'gezichtsbepalend in tal van opzichten' in het Algemeen Dagblad. "Ook puur als teamspeler maakte de spits indruk. Zirkzee zwierf regelmatig, liet zich zakken tot op het middenveld, zoals Depay dat ook graag doet. Maar wel met een cruciaal verschil: Zirkzee is vaak éérst gespitst op de combinatie, op samenspel, minder op puur de individuele actie."