Mohamed Ihattaren reageert op selectie voor Nederlands elftal

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
20 sep. 2024, 18:43
Mohamed Ihattaren praat over een eventuele oproep voor Oranje
© IMAGO - Mohamed Ihattaren praat over een eventuele oproep voor Oranje

Mohamed Ihattaren werd donderdag tot verrassing van velen gepresenteerd door RKC Waalwijk. Een dag later stond de middenvelder voor de eerste keer op het trainingsveld van de hekkensluiter in de Eredivisie. Ihattaren wordt bijgestaan door een team van vrienden en professionals, onder wie oud-psychiater Bram Bakker. Die vindt dat Ihattaren genoeg kwaliteiten heeft om over een half jaar weer in het Nederlands elftal te spelen.

Op die uitspraak volgde kritiek, maar Ihattaren ervaart de uitspraak zelf niet als onnodige druk. “Dat is geen druk. Hij heeft niet gelogen, toch?”, werpt de PSV-jeugdexponent op in gesprek met ESPN. “Als het op voetballen aankomt, dan geloof ik dat ook. Aan mij is het om te laten zien dat ik er sta en dat ik er blijf. Van daaruit komt alles vanzelf. Het is een doel dat altijd in m'n achterhoofd blijft.”

Artikel gaat verder onder video

Mohamed Ihattaren praat over Oranje

Ihattaren speelde op 6 mei 2022 zijn laatste wedstrijd in het profvoetbal. Na zijn vertrek bij PSV volgden mislukte avonturen bij Juventus, Sampdoria, Ajax, Samsunspor en Slavia Praag. Ihattaren vertelde in een openhartig interview met De Telegraaf dat hij op een gegeven moment zelfs 117 kilo woog. Samen met een team van professionals, onder wie een psychiater, werkte hij de afgelopen tijd buiten de schijnwerpers aan zijn comeback.

Lees ook: Koeman houdt woord en slaat twee man over in voorselectie Oranje

Ihattaren geeft toe dat hij van ver moet komen. "Ik heb aan mezelf gewerkt. Er zit een stijgende lijn in. Bij Ajax moest ik ook aan mijn fitheid werken, maar toen speelden er andere dingen mee. Ik accepteerde de waarheid en de waarschuwingen van mijn omgeving niet." Dat hij weer een club heeft gevonden, doet veel met Ihattaren. ''Ik heb een traantje gelaten toen ik vanochtend weer op het trainingsveld stond. Ik heb het echt gemist.'' Wanneer Ihattaren daadwerkelijk debuteert voor RKC, is nog ongewis.

Ihattaren stelde zich eind 2019 verkiesbaar voor Oranje en ging niet in op de avances uit Marokko. Hij poseerde trots naast Ronald Koeman met een shirt van Oranje, maar hij maakte nimmer minuten. In de Nations League-duels met Polen (1-0 winst) en Italië (0-1 verlies) in september 2020 moest hij van Dwight Lodeweges, interim-bondscoach na het vertrek van Koeman naar Barcelona, op de bank blijven.

Ihattaren beleefde destijds ook een moeizaam seizoen bij PSV. De nu 22-jarige middenvelder ontbrak een paar keer in de selectie omdat hij overhoop lag met trainer Roger Schmidt. Ook had hij last van wat kleine blessures. De latere bondscoach Frank de Boer zag geen reden om Ihattaren op te roepen voor het Nederlands elftal. Door de vele tegenslagen heeft Ihattaren uiteindelijk nog nooit officiële minuten voor Jong Oranje of Oranje gemaakt. De teller staat op tien interlands voor Nederland onder 19.