Nederland krijgt mogelijk alsnog de wereldtitel van 1978 toegeschreven. De FIFA gaat namelijk een onderzoek instellen naar uitlatingen van enkele Peruaanse functionarissen over hun wedstrijd tegen Argentinië in de poulefase van het betreffende WK.
Afgelopen week gaf de Peruaanse oud-senator Genaro Ledesma toe dat de 6-0 winst in de laatste groepswedstrijd van Argentinië met behoorlijk wat hulp van de verliezende partij tot stand was gekomen. Ook doelman keeper Ramon Quiroga van Peru erkende dat hij zich dat duel 'minder heeft ingezet' dan in andere wedstrijden. Door de ruime zege eindigde Argentinië als eerste in de tweede groepsfase van het WK en bereikte het dankzij een beter doelsaldo dan aartsrivaal Brazilië de finale van het wereldkampioenschap in eigen land. In de finale werd Nederland na verlenging met 3-1 verslagen.
Na de zege gonsde het jarenlang van de geruchten over de merkwaardige uitslag en de opmerkelijke houding van enkele Peruaanse spelers. Geruchten waren hardnekkig over een grote lading graan die Argentinië geleverd zou hebben aan Peru als wederdienst.
Het uitleveren van tegenstanders van het lokale regime zou in de jaren zeventig deel uit gemaakt hebben van het Condor Plan, een overeenstemming tussen Zuid-Amerikaanse dictators waarbij personen - meestal politici - 'verdwenen' naar naburige landen. Aldaar zouden ze zijn gemarteld door hun ontvoerders. Ruim dertig jaar na dato is daar echter nog altijd geen onomstotelijk bewijs voor gevonden.
Ledesma is niet de eerste die uit de school klapt. Doelman Ramon Quiroga van Peru erkende in 1998 al dat hij zich dat duel 'minder heeft ingezet' dan in andere wedstrijden. Betrokkenen uit het Argentijnse elftal hebben deze week zelfs afstand genomen van de manier waarop het wereldkampioenschap destijds tot stand is gekomen. 'Met wat ik nu weet', zegt oud-aanvaller Leopoldo Luque, 'kan ik niet zeggen dat ik trots ben op onze overwinning. Maar de meesten van ons realiseerden op dat moment niet wat er aan de hand was. We speelden gewoon voetbal.'