Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
10 sep. 2024, 22:38
11 sep. 2024, 14:09
Het Nederlands elftal viert de 2-2 tegen Duitsland in de Nations League
© IMAGO - Het Nederlands elftal viert de 2-2 tegen Duitsland in de Nations League

De ontmoeting tussen Nederland en Duitsland in de Nations League is dinsdagavond in een gelijkspel geëindigd. De ploegen van Ronald Koeman en Julian Nagelsmann moesten genoegen nemen met een eindstand van 2-2 in de Johan Cruijff ArenA. Na een vroege openingsgoal van Tijjani Reijnders zorgden de Duitsers in de slotminuten van de eerste helft voor de ommekeer, maar Oranje vocht zich na rust terug in de wedstrijd. Nederland speelt volgende maand twee uitwedstrijden tegen Hongarije en Duitsland.

Nederland had slechts 1 minuut en 39 seconden nodig om Duitsland achter de feiten aan te laten lopen. Brian Brobbey bezorgde de bal met de borst bij Ryan Gravenberch, die daarna de sprintende Reijnders richting het doel stuurde. Oog in oog met Marc-André ter Stegen schoot de middenvelder de bal door de benen van de doelman: 1-0. Het was het vroegste openingsdoelpunt van Oranje sinds 7 december 2021. Toen maakte Davy Klaassen al na 55 seconden het openingsdoelpunt tegen Turkije.

Artikel gaat verder onder video

Nederland en Duitsland spelen gelijk in Nations League

Oranje had het aan zichzelf te wijten dat Duitsland in de slotfase van de eerste helft uiteindelijk voor de ommekeer zorgde. Na een kwartier spelen kopte de vrijstaande Denzel Dumfries immers naast na een vrije trap van Xavi Simons en luttele minuten later kon Simons een sublieme pass van Gravenberch niet afronden. Duitsland had meer balbezit naarmate de eerste helft vorderde, maar Nederland hield eenvoudig stand en niets leek erop dat de ploeg van Koeman met een achterstand de rust in zou gaan.

Een fout van Matthijs de Ligt leidde echter de comeback van Duitsland in. Hij leverde de bal zomaar voor het eigen doelgebied in. Bart Verbruggen kon eerst nog redding brengen, maar de rebound was een prooi voor Deniz Undav. Het uitvallen van Nathan Aké, die per brancard van het veld moest na een duel om de bal, was niet de laatste domper voor Oranje vlak voor rust. In de extra tijd kon Joshua Kimmich van dichtbij de 1-2 binnenwerken.

Koeman greep na rust meteen in: De Ligt werd gestraft en vervangen door de debuterende Jan Paul van Hecke, terwijl Jerdy Schouten plaatsmaakte voor Quinten Timber. Oranje nivelleerde na zes minuten spelen de verhoudingen. Oranje zette goed druk rondom het strafschopgebied van Duitsland en na een passje van Simons schermde Brobbey de bal goed af. De aanvaller zette hard voor richting de doelmond, waar Dumfries de bal van dichtbij binnenwerkte: 2-2.

De teams van Koeman en Julian Nagelsmann hielden elkaar vervolgens in evenwicht, al slaagde Kai Havertz er wel in om de bal in de doelmond over het doel van Verbruggen te werken en ook een kopbal van David Raum had zomaar de 2-3 kunnen betekenen. Naarmate het eindsignaal naderde, leken de ploegen de energie te zijn verloren en genoegen te nemen met een punt. Ook de entree van Wout Weghorst, tien minuten voor tijd als vervanger van Brobbey, bracht het scorebord niet in beweging.