Opstelling Nederland tegen Duitsland: Koeman geeft elf namen prijs

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
10 sep. 2024, 19:30
11 sep. 2024, 14:10
De opstelling van Nederland tegen Duitsland in de Nations League
© IMAGO/Mee Met Oranje - De opstelling van Nederland tegen Duitsland in de Nations League

De opstelling van Nederland voor het duel met Duitsland in de Nations League is bekend. Bondscoach Ronald Koeman wijzigt zijn elftal op één plaats ten opzichte van de 5-2 zege op Bosnië en Herzegovina, afgelopen zaterdag in het Philips Stadion. Brian Brobbey neemt plaats in de punt van de aanval, zoals Koeman drie dagen geleden al aankondigde. Het duel in de Johan Cruijff ArenA gaat om om 20.45 uur van start.

Koeman kiest voor Bart Verbruggen op doel en een viermansdefensie met Denzel Dumfries, Matthijs de Ligt, captain Virgil van Dijk en Nathan Aké. De Ligt ging zaterdag tegen Bosnië finaal in de fout bij de 3-2 van Edin Dzeko. Koeman benadrukte maandag op de persconferentie dat hij geen reden zag om de verdediger van Manchester United uit de basis te halen. Het middenveld van Oranje bestaat opnieuw uit Ryan Gravenberch, Jerdy Schouten en de tegen Bosnië uitstekend spelende Tijjani Reijnders.

Opstelling Nederland tegen Duitsland in Nations League

Voorin wordt Brobbey vergezeld door Cody Gakpo op links en Xavi Simons op rechts. Duitsland won zaterdag met 5-0 van Hongarije en heeft dus een beter doelsaldo dan Nederland in groep 3 in divisie A. Bij de ploeg van bondscoach Julian Nagelsmann ontbreekt spits Niclas Füllkrug door blessureleed. Deniz Undav is zijn vervanger.

Opstelling Nederland: Verbruggen; Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Aké; Schouten, Gravenberch, Reijnders; Simons, Brobbey en Gakpo.

Opstelling Duitsland: Ter Stegen; Kimmich, Tah, Schlotterbeck, Raum; Andrich, Havertz, Gross; Wirtz, Musiala; Undav

Nederland en Duitsland stonden 46 keer eerder tegenover elkaar. Oranje stapte slechts 12 keer als winnaar van het veld: 17 keer eindigde een duel in een gelijkspel en evenzoveel keer kwam die Mannschaft als winnaar uit de strijd. Ook in de laatste twintig jaar is daar weinig verandering gekomen. In de laatste elf onderlinge ontmoetingen verloor Oranje viermaal, speelde het vijf keer gelijk en werd slechts tweemaal gewonnen: een 3-0 zege in oktober 2018 (Nations League) en een 2-4 overwinning in september 2019 (EK-kwalificatie). Duitsland won in maart van dit jaar de laatste onderlinge ontmoeting: 2-1.

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Duitsland uitgezonden?

Via de Nations League heeft Nederland een extra mogelijkheid om zich voor het WK van 2026 te kwalificeren. De groepswinnaars in divisie A, waar Oranje in zit, veroveren een ticket voor de Nations League Finals, de eindfase van het toernooi. Nieuw is dat ook de nummers twee zich plaatsen voor die eindfase, die in 2025 met kwartfinales begint. Mocht Nederland in de reguliere WK-kwalificatie onverhoopt als derde eindigen, dan is er nog geen man overboord. Naast de twaalf nummers twee uit de kwalificatie plaatsen de vier beste groepswinnaars uit de Nations League zich voor de play-offs voor een WK-ticket.

Nations League-programma Oranje in 2024

7 september: Nederland - Bosnië en Herzegovina 5-2

10 september: Nederland - Duitsland (Amsterdam)

11 oktober: Hongarije - Nederland (Boedapest)

14 oktober: Duitsland - Nederland (München)

16 november: Nederland - Hongarije (Amsterdam)

19 november: Bosnië en Herzegovina - Nederland (Zenica)