Vermoedelijke opstelling Oranje: Koeman gaat basiself weer wijzigen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
06 jul. 2024, 07:55
06 jul. 2024, 07:58
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Het Nederlands elftal zal tegen Turkije in de kwartfinale van het EK in Duitsland voor de vijfde keer in een andere opstelling verschijnen. Bondscoach Ronald Koeman lijkt zaterdag voor één wijziging te gaan ten opzichte van de basiself in de achtste finales tegen Roemenië (0-3). Donyell Malen neemt de plaats van de niet geheel fitte Steven Bergwijn in, zo is de verwachting van onder meer het Algemeen Dagblad.

Bergwijn maakte tegen Roemenië verrassenderwijs als basiskracht zijn eerste minuten op het EK, maar moest in de rust geblesseerd afhaken. Malen verving de Ajacied en gooide het duel in München met twee goals in het slot. "We hebben meerdere mogelijkheden, dat is prettig voor mij", beantwoordde Koeman vrijdagavond een vraag over de rechtsbuitenpositie. "Een wedstrijd kan ook vragen om iets anders. Dat zal je morgen zien."

Artikel gaat verder onder video

Vermoedelijke opstelling Nederland tegen Turkije

Koeman wilde niet bevestigen dat de opstelling zaterdag anders wordt en hield de kaarten tegen zijn borst. "Bergwijn is nog een slag om de arm", erkende de bondscoach. "Dat zullen we morgenvroeg bij onze activatietraining definitief beslissen. Hij heeft getraind vandaag (vrijdag, red.). We wachten de reactie af hoe hij ervoor staat morgenvroeg, of hij wel of niet kan starten. Hij heeft last van zijn kniepees."

Lees ook: De Boer laat goudhaantje Oranje uit de basis tegen Turkije

Oranje lijkt verder met een ongewijzigd team aan te treden in de thuishaven van Hertha BSC. Bart Verbruggen neemt plaats onder de lat en lijkt een viermansdefensie met Denzel Dumfries, Stefan de Vrij, aanvoerder Virgil van Dijk en Nathan Aké voor zich te hebben. Laatstgenoemde kwam niet ongeschonden uit het duel met Roemenië, maar trainde de laatste dagen gewoon mee. Dat geldt ook voor Jerdy Schouten, die samen met Tijjani Reijnders het blok op het middenveld gaat vormen.

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Turkije uitgezonden?

Xavi Simons, die volgens Koeman de beste Oranjespeler tegen Roemenië was, zal wederom de positie van nummer 10 vervullen. De voorhoede zal bestaan uit Malen, Memphis Depay en Cody Gakpo. Het duel in Berlijn begint om 21.00 uur en is te zien op NPO 1. De voorbeschouwing op de krachtmeting is vanaf 20.15 uur op dezelfde zender.

Vermoedelijke opstelling Oranje: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké; Schouten, Simons, Reijnders; Malen, Depay en Gakpo.

Wie komt een ronde verder, Nederland of Turkije?

89.7%

10.3%

6572 stemmen