Dit astronomische bedrag krijgt Oranje na eliminatie op EK

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
11 jul. 2024, 08:14
12 jul. 2024, 10:09
Ronald Koeman, Cody Gakpo, Nederland - Turkije, Nederlands elftal
© IMAGO - Ronald Koeman en Cody Gakpo vieren feest na de zege op Turkije (2-1)

Het Nederlands elftal is door Engeland (1-2 verlies) uitgeschakeld in de halve finale op het EK in Duitsland. Desondanks zal de penningmeester van de KNVB genoten hebben tijdens het toernooi. Oranje verdiende namelijk meerdere miljoenen aan de toernooideelname.

Met een overwinning op Engeland had het Nederlands elftal zich woensdagavond geplaatst voor de EK-finale én verzekerd van minimaal vijf miljoen euro. Als Oranje het EK won, was dat zelfs goed voor acht miljoen euro. Zo ver kwam het echter niet, maar voor de halve finale had Nederland volgens de UEFA al 18.75 miljoen euro bij elkaar gespeeld.

Artikel gaat verder onder video

Hoeveel heeft de KNVB aan het EK met Oranje verdiend?

Voor de start van het EK kreeg elk land een startpremie van 9,25 miljoen euro. In de groepsfase was iedere overwinning vervolgens goed voor één miljoen euro, terwijl een gelijkspel een half miljoen euro opleverde. Nederland won het eerste EK-duel met 1-2 van Polen, waardoor de KNVB meteen een mooi bedrag verdiende. Vervolgens werd er met 0-0 gelijkgespeeld tegen Frankrijk en alleen tegen Oostenrijk (2-3) pakte Oranje geen premie.

Lees ook: Media zien dat geluk op is bij 'labiel' Oranje: 'Elftal heeft te veel tekortkomingen'

Nederland plaatste zich als één van de beste nummers drie voor de achtste finales en kreeg daar nog eens anderhalf miljoen euro voor. De overwinning in de achtste finale op Roemenië (0-3) was goed voor 2.5 miljoen euro. De zege tegen de Turken in de kwartfinale leverde nog eens vier miljoen euro op.

Lees ook: Nieuwe beelden tonen handsbal Saka voorafgaand aan penalty Engeland

De EK-winnaar kan in totaal 28,25 miljoen euro verdienen als dat land ook alle duels wint. Voor het Nederlands elftal was dit, na het gelijkspel tegen Frankrijk en de nederlaag tegen Oostenrijk, nog 'slechts' 26,75 miljoen euro. De totale prijzenpot van het EK in Duitsland is 331 miljoen euro.

Een verdiende nederlaag van Nederland tegen Engeland

34.9%

65.1%

3220 stemmen
  • 9,25 miljoen euro startgeld

  • 1 miljoen euro winstpremie in de groepsfase, en een half miljoen euro bij een gelijkspel

    Artikel gaat verder onder video
  • 1,5 miljoen euro bij het bereiken van de achtste finales

  • 2,5 miljoen euro bij het bereiken van de kwartfinales

  • 4 miljoen euro bij het bereiken van de halve finales

  • 5 miljoen euro voor de verliezend finalist

  • 8 miljoen euro voor de winnaar van het EK 2024

De prijzengelden worden door de KNVB deels gebruikt om het toernooi te bekostigen. Volgens schatting kostte alleen al de groepsfase rond de zes miljoen euro. De voetbalbond betaalt bijvoorbeeld premies aan spelers voor hun EK-deelname (42.000 euro in de groepsfase). Per ronde loopt dit bedrag verder op. Als Nederland het EK wint, krijgen alle internationals 435.000 euro. Daarnaast moet de KNVB ook betalen voor onder andere het verblijf (Ritz-Carlton Hotel) het vervoer en de catering. De inkomsten liggen verhoudingsgewijs hoger dan de kosten.