Oranje op rapport: véél ruime voldoendes, maar één dissonant

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
08 sep. 2024, 09:30
08 sep. 2024, 09:34
Nederland - Bosnië, Oranje, Nederlands elftal, Nations League, Tijjani Reijnders, Joshua Zirkzee, Matthijs de Ligt, Cody Gakpo, Virgil van Dijk
© IMAGO - De rapportcijfers voor het Nederlands elftal

Het Nederlands elftal won zaterdagavond de eerste wedstrijd in de Nations League met 5-2 van Bosnië en Herzegovina. Met een doelpunt én een assist was basisdebutant Joshua Zirkzee de uitblinker bij Oranje. Bovendien pakte Tijjani Reijnders de hoofdrol met zijn goede spel. Matthijs de Ligt is juist een dissonant in de stroom van ruim voldoendes die de internationals krijgen.

Zirkzee krijgt van het Algemeen Dagblad een 8,5 als rapportcijfer. "Wat een eerste optreden van de spits van Manchester United. Natuurlijk ging niet alles goed bij zijn debuut in de basiself, maar de achterwaartse kopbal die 0-1 opleverde, was fraai en technisch perfect uitgevoerd. De combinaties met Reijnders oogden alsof ze al jarenlang samenspeelde. Daarnaast cijferde Zirkzee zich weg voor het team, terwijl hij ook vrijwel altijd aanspeelbaar was. Dinsdag tegen Duitsland speelt Brian Brobbey in de punt van de aanval, maar het visitekaartje van Zirkzee is afgegeven.", zo schrijft Mikos Gouka.

Artikel gaat verder onder video

Joshua Zirkzee en Tijjani Reijnders uitblinkers bij Oranje

Gouka zag nóg een uitblinker bij Nederland: Reijnders. De middenvelder kreeg ook een 8,5 van de journalist. "De speler van AC Milan klikte enorm met basisdebutant Zirkzee. De eerste ragfijne combinatie tussen die twee leverde een fraai schot van Reijnders op de lat op. Even later was Zirkzee de man die de 2-1 van Reijnders inleidde. En na rust gaf de spits van Manchester United Reijnders nog een fraaie kans, die hij niet benutte. Zoals hij ook de fraaie combinatie met Cody Gakpo net niet in een doelpunt wist om te zetten."

Lees ook: Koeman weigert één vraag te beantwoorden: ‘Dan krijg ik het land over mij heen’

Na Zeefuik en Reijnders worden Ryan Gravenberch, Xavi Simons en Cody Gakpo met een 7 beoordeeld. De Ligt krijgt als enige een onvoldoende van Gouka. "De verdediger kende niet eens een zware avond, maar zag opeens toch tweemaal een Bosnische treffer op het scorebord verschijnen. De eerste van Ermedin Demirovic kon nog worden toegeschreven aan een vreemde loopactie van Simons die aangever Denis Huseinbasic opeens vrij liet, maar bij de 3-2 van Edin Dzeko werd de speler van Manchester United in zijn rug geklopt door de sluwe spits. De Ligt schatte die situatie simpelweg niet goed in."

Lees ook: Van der Vaart weet wat Koeman écht vindt van transfer Depay

Weekblad Voetbal International geeft de hoogste beoordelingen aan Zeefuik, Reijnders en Gravenberch, het drietal krijgt een 7,5. Denzel Dumfries en De Ligt krijgen de laagste beoordeling: een 6. De rest van het basiselftal wordt beloond met tweemaal een 6,5 en viermaal een 7. Die zijn voor Virgil van Dijk, Nathan Aké, Jerdy Schouten en Xavi Simons. Bart Verbruggen en Cody Gakpo ontvangen een 6,5. Ook bij de website Voetbalzone worden Zirkzee en Reijnders als de uitblinkers gezien (beiden 8,5). Opvallender is de 7,5 voor Gakpo.

"Gakpo levert vrijwel altijd in het Nederlands elftal en speelde ook tegen Bosnië en Herzegovina een prima wedstrijd. Hij was regelmatig dreigend met zijn voorzetten of schoten. In de tweede helft gaf hij het Nederlands elftal wat meer ademruimte door de 3-1 te maken", schrijft men. Ook opvallend is de 6 voor aanvoerder Van Dijk. "In zijn 75ste interland maakte Van Dijk niet altijd een grootste indruk. Ook hij had meer kunnen doen bij de 1-1. In de slotfase bleef de aanvoerder grotendeels rustig, terwijl de Bosniërs nog een aantal keren dreigend werden."