Oud-bondscoach dankt moeder Oranjespeler: 'Hij wordt boos als het niet lukt'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
05 okt. 2024, 11:30
Het Nederlands elftal speelde met 2-2 gelijk tegen Duitsland
© IMAGO - Het Nederlands elftal speelde met 2-2 gelijk tegen Duitsland

Kees van Wonderen geniet van de geldingsdrang van Quinten en Jurriën Timber. De tweeling behoorde tot de voorselectie van Ronald Koeman voor de komende duels in de Nations League en leek zeker van een plek in de definitieve groep. Jurriën Timber haakte echter af omdat hij niet honderd procent fit is. Van Wonderen, die in 2018 Europees kampioen werd met de broers als bondscoach van Oranje Onder-17, weet dat de verdediger zich terug gaat vechten.

Van Wonderen had niet direct verwacht dat de broers Timber het beiden zo goed zouden doen. "De Timbers waren eigenlijk identieke jongens, alleen was Jurriën zijn broertje Quinten indertijd altijd een stap voor", zo vertelt hij in gesprek met De Telegraaf. De verdediger stond altijd in de basis bij Oranje Onder-17, terwijl de middenvelder vaker op de bank zat. Laatstgenoemde slaagde - in tegenstelling tot zijn broer - niet bij Ajax, maar belandde via FC Utrecht alsnog bij een topclub (Feyenoord). "Jurriën speelde veel eerder in Oranje en maakte al een grote transfer. Betreft het laatste weet je dat Quinten zijn broer daar weldra in volgt", aldus Van Wonderen.

Artikel gaat verder onder video

Kees van Wonderen geniet van Quinten en Jurriën Timber

Volgens Van Wonderen hadden de broers Timber in 2018 tijdens het EK al een groot verantwoordelijkheidsgevoel. "Ze vormden nooit een span in mijn spelersgroep richting hun ploeggenoten", herinnert de toenmalig bondscoach zich. "Niet voor niets is Jurriën aanvoerder bij Ajax geweest en is Quinten dat nu bij Feyenoord. Je ziet dat Quinten boos wordt als het niet lukt bij Feyenoord, maar hij wordt niet vervelend. Hij blijft respectvol, hij wil de boel bij elkaar houden, het belang van het elftal staat voor hem voorop", zegt de oud-international.

Lees ook: Driessen toont medelijden: 'Het zijn de riemen waarmee Koeman heeft te roeien'

Op het EK cijferde de toen zeventienjarige Quinten Timber zich zelfs weg voor het team door als rechtsachter te spelen na een zware knieblessure bij Shurandy Sambo. Niet veel daarvoor had de middenvelder gezegd dat hij er klaar mee was om overal in het elftal gebruikt te worden. "Quinten was de meest multifunctionele van de twee. Hij wilde echter alleen nog maar op het middenveld spelen, niet meer als rechtsback. Toch offerde hij zich toen op voor het elftal. ’Dat moet ik voor het team doen’, zei hij toen ik hem vroeg rechtsachter te spelen. Jurriën steekt ook zo in elkaar", aldus Van Wonderen.

Lees ook: AD constateert groot probleem voor Koeman bij Oranje: 'Gewogen en te licht bevonden'

Van Wonderen is 'een enorme fan' van Jurriën Timber. Voor de oud-speler van onder meer Feyenoord is hij een moderne verdediger met fysieke kwaliteiten, geldingsdrang, een geweldig inzicht en winnaarsmentaliteit. "Beiden zijn niet de grootste, maar wel sterk en geblokt, ze blijven gaan. En het mooie is: ze zijn bezig met anderen, hebben iets over voor hun ploeggenoten, de wereld draait niet alleen om Jurriën en Quinten voor hun. Dat heeft te maken met de opvoeding van de twee door hun moeder."