Van der Vaart wilde in 21ste minuut van Nederland - Duitsland al naar huis

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
11 sep. 2024, 08:36
12 sep. 2024, 13:36
Nederland - Duitsland, Ryan Gravenberch, Xavi Simons, Rafael van der Vaart, Oranje, Nederlands elftal, Nations League
© NOS - Rafael van der Vaart, 109-voudig Oranje-international

Analisten hebben genoten van het spel van Ryan Gravenberch in de wedstrijd tussen het Nederlands elftal en Duitsland (2-2). Hij krijgt veel lof voor een pass met buitenkant wreef na 21 minuten. "Dit is de allermoeilijkste bal in het voetbal en hij geeft hem perfect op maat."

Direct na de wedstrijd kon Rafael van der Vaart zijn enthousiasme over het spel van Gravenberch, die de assist bij de 1-0 verzorgde, niet verbergen tijdens de nabeschouwing van de NOS. “Ik denk dat we een geweldige middenvelder hebben. Arne Slot heeft hem bij Liverpool weer helemaal op niveau gebracht, en zijn potentie komt er nu helemaal uit. Vandaag vond ik hem zeker het eerste uur de aller, aller, allerbeste.”

Uitblinkende Ryan Gravenberch krijgt veel complimenten

Na 21 minuten stuurde Gravenberch Xavi Simons weg met een pass buitenkant wreef vanaf zijn eigen helft. Simons kwam een-op-een met de Duitse doelman Marc André ter Stegen, maar scoorde niet tegenover de keeper. Desondanks genoot Van der Vaart van de bijna-assist. "Dat zijn de moeilijkste ballen om te geven in het voetbal. Hij deed het fantastisch. Toen wilde ik eigenlijk naar huis gaan.", aldus de voormalig international bij de NOS.

Lees ook: Valentijn Driessen komt met opmerkelijke voorspelling over Brian Brobbey

Van der Vaart: "Mooier wordt het niet. Dit is de allermoeilijkste bal in het voetbal en hij geeft hem perfect op maat. Deze moet erin." "Deze moet erin voor Gravenberch, bedoel je", voegde collega-analist Pierre van Hooijdonk toe. In het Algemeen Dagblad besteedt Sjoerd Mossou ook aandacht aan de fraaie pass. "Dat moment mag niet onbenoemd blijven", vindt hij. "De pass van de opnieuw uitstekend spelende Gravenberch, met buitenkant wreef, weergaloos in de loop van Simons. Een genot om te zien."

Tekst gaat verder onder de video.

Willem Vissers is het daar in de Volkskrant mee eens. "Stel, je had dinsdag in de Johan Cruijff ArenA als liefhebber van hoogstaand technisch voetbal alleen de pass gezien van Gravenberch, na twintig minuten Nederland - Duitsland in de Nations League Stel. Dan had je in zekere zin al een prachtige avond gehad, een galavoorstelling van één seconde, want dan was je sowieso met een verhaal naar huis gegaan. Zo van: heb je die pass gezien?."

In het televisieprogramma Voetbalpraat van ESPN waren de analisten na de wedstrijd ook razendenthousiast. "Ik heb genoten van Gravenberch, vooral van die ene bal met de buitenkant. Dat was echt het mooiste moment van de avond", aldus Karim El Ahmadi. Presentator Vincent Schildkamp omschreef de pass zelfs als ‘voetbalerotiek’.