Van der Gijp voorspelt einde Oranjespeler: 'Dit wordt ‘m niet meer, écht zonde'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
05 okt. 2024, 15:02
05 okt. 2024, 15:39
René van der Gijp, Vandaag Inside Oranje
© Talpa - René van der Gijp tijdens Vandaag Inside Oranje

René van der Gijp heeft geen vertrouwen meer dat Matthijs de Ligt ooit de absolute top bereikt. Volgens de analist ontwikkelt de verdediger van het Nederlands elftal en Manchester United zich niet langer in positieve zin. De Ligt kreeg de laatste weken veel kritiek op zijn spel, zowel in Engeland als bij Oranje.

"Die De Ligt krijgt me een partij kritiek daar hè. Ik had meer het idee dat hij zich in de richting van Gerard Piqué zou ontwikkelen, dan in de richting waar hij nu op is gegaan", begint Van der Gijp bij Vandaag Inside. "Meedogenloos, op de grond liggen, slidings maken. Zo zonde. Hij heeft nu die richting gekozen, dus dat wordt hem niet meer. Echt zonde", vindt de oud-international van het Nederlands elftal. De Ligt, die deze week met een opvallend compliment voor Daley Blind kwam, maakte afgelopen zomer de overstap van Bayern München naar The Red Devils.

Tekst gaat verder onder de video.

Tafelgenoot Johan Derksen is het met zijn collega eens en vindt het jammer dat het talent van De Ligt er niet meer uitkomt. "Ik vond het echt een talent bij Ajax. Er is niemand die zo goed kon koppen als De Ligt", herinnert de analist zich. Hij weet echter ook waarom de verdediger de laatste tijd minder speelt en legt de schuld bij coach Erik ten Hag neer. "Het is sowieso altijd onverstandig om als trainer alleen maar landgenoten binnen te halen. Bij Barcelona is dat verkeerd gegaan, toen bij Real Madrid al die Nederlanders zaten ging het mis, alleen met Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard bij Milan ging het goed", besluit hij.

Lees meer: Mulder bewierookt Oranjespeler: 'Seedorf en Davids hadden niet zijn grandeur'

Eerder deze week kreeg De Ligt al veel kritiek na zijn optreden in Europa League tegen FC Porto (3-3). "Een paar dagen nadat Carragher gehakt maakte van zijn positionering, liep De Ligt als een kip zonder kop rond bij de eerste goals van Porto. In Duitsland zullen ze nog altijd proosten op de deal", aldus Manchester Evening News. The Times: "Hij werd op een lachwekkende manier weggezet." Volgens The Guardian beleefde de verdediger van het Nederlands elftal zelfs 'een nachtmerrie'. Tijdens de Nations League-wedstrijden tegen Bosnië en Herzegivina (5-2) zag hij er enkele malen ook niet goed uit en enkele dagen later werd hij tegen Duitsland (2-2) zelfs in de rust al gewisseld.