Ronald de Boer pleit voor 'held van Oranje' in defensie tegen Polen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
15 jun. 2024, 12:59
15 jun. 2024, 22:08
Ronald de Boer, Nederlands elftal, Oranje
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald de Boer, voormalig Oranje-international

Ronald de Boer zou Denzel Dumfries altijd opstellen in de EK-wedstrijd tegen Polen. Volgens de voormalig profvoetballer is de rechtsback van Nederland de ‘held van het Nederlands elftal’. In gesprek met VoetbalPrimeur geeft de analist zijn ideale opstelling voor het eerste EK-duel van Oranje.

Onder de lat kiest De Boer, net zoals bondscoach Ronald Koeman, voor doelman Bart Verbruggen. “In de linie ervoor moet Dumfries op rechts spelen, want je kunt simpelweg niet om hem heen. Het is dé held van het Nederlands elftal, dus ik zou hem zeker opstellen.” Als centrale verdedigers zou hij Matthijs de Ligt en Virgil van Dijk opstellen.

Artikel gaat verder onder video

Ronald de Boer zou Denzel Dumfries opstellen tegen Polen

Als linksback heeft De Boer geen plek voor Nathan Aké, Micky van de Ven en Ian Maatsen, maar wel voor de ervaren Daley Blind. "Dat zeg ik omdat ik wil dat Dumfries in balbezit hoger op het veld staat, waardoor Blind in de 'Girona-opstelling' komt als halve linksback, halve linker centrale verdediger. Tegen Polen verwacht ik dat we meer balbezit hebben en in de driemansverdediging die dan ontstaat, acht ik Blind net iets bekwamer dan Aké. Hij speelt elke bal naar dezelfde kleur en durft de bal tussen de linies te leggen”, legt de voormalig international uit.

Lees ook: Van der Vaart zou sensatie uit basis Oranje laten: ‘Wat een speler is dat, zeg’

Op het middenveld kiest De Boer, mede door het wegvallen van Teun Koopmeiners en Frenkie de Jong, voor het PSV-duo Joey Veerman en Jerdy Schouten. "Die zijn echt op elkaar ingespeeld. Schouten kan mooi op het huis passen, terwijl Veerman de lijntjes uitzet. Dat kan hij prima, dat heeft hij tegen IJsland laten zien”, legt hij zijn keuze uit. "Op tien zou ik niet met Georginio Wijnaldum spelen, maar voor Tijjani Reijnders gaan. Die heeft zo'n fantastisch seizoen gespeeld bij AC Milan en bij het Nederlands elftal heeft hij het ook goed gedaan. Ik zie geen reden om tegen Polen niet met hem te spelen.”

Lees ook: Johan Derksen stoort zich aan gedrag van Ronald Koeman: ‘Heel erg’

De Boer verwacht dat Dumfries geregeld mee opkomt en ziet daarom Donyell Malen als de ideale rechtsbuiten. "Hij moet dan wel een beetje naar binnen spelen. Malen heeft namelijk veel diepgang en dat heb je tegen Polen wel nodig. Dat doet Malen toch wat meer dan bijvoorbeeld Xavi Simons. Op links zou ik Cody Gakpo opstellen en in de spits staat uiteraard Memphis Depay.” De voormalig profvoetballer verwacht veel van de aanvaller. "Die zweetband is natuurlijk een beetje aandachttrekkerij, maar het werkt wel. Heel Nederland heeft het erover en ik moet er wel een beetje om lachen. Het wakkert de Oranjekoorts wel lekker aan."

Volgens De Boer krijgt Nederland het zondagmiddag echter niet gemakkelijk tegen Polen. “Ze hebben de oefenwedstrijden tegen Turkije (2-1) en Oekraïne (3-1) gewonnen. Dat zijn geen koekenbakkers, dus ik verwacht dat het een lastige wedstrijd wordt. Ik hou het bij een 0-1 overwinning voor Nederland. En wie er gaat scoren? Gakpo.”

De ideale opstelling van Ronald de Boer:

Verbruggen; Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Blind; Schouten, Veerman, Reijnders; Malen, Memphis en Gakpo.