Koeman komt na 5-2 zege van Oranje niet terug op beslissing; analisten ontsteld

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
08 sep. 2024, 10:52
08 sep. 2024, 10:59
Nederland - Bosnië, Ronald Koeman, Brian Brobbey, Joshua Zirkzee, Oranje, Nations League, Pierre van Hooijdonk, Rafael van der Vaart
© NOS - Ronald Koeman stelt Brian Brobbey op tegen Duitsland

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Bosnië en Herzegovina (5-2 winst) maakte Ronald Koeman bekend dat Brian Brobbey in de basis staat tegen Duitsland. Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart denken na het gewonnen duel dat de bondscoach daarmee een fout heeft gemaakt. Die blijft zelf echter bij zijn standpunt.

"Ik wil Brobbey en Joshua Zirkzee in actie zien. Brobbey speelt dinsdag tegen Duitsland", zei Koeman voor het duel met Bosnië en Herzegovina. Zirkzee stond tegen de eerste wedstrijd in de basis en scoorde én gaf een assist. "Heb je spijt?", vroeg NOS-presentator Jeroen Stekelenburg dan ook na de wedstrijd aan de bondscoach. "Nee", klonk het duidelijk. Wel had hij complimenten voor de aanvaller van Manchester United. "Zirkzee deed het heel goed en maakte de belangrijke eerste goal."

Artikel gaat verder onder video

Brian Brobbey staat in de basis tegen Duitsland

Toch gaat hij zijn beslissing niet veranderen. 'Ik heb dit met hen besproken, ik wil beiden vanaf het begin zien. De keuze waarom Joshua nu en Brian dinsdag, heeft ook te maken met de tegenstander. Ik denk dat we in de omschakeling tegen Duitsland kunnen toeslaan. Uiteindelijk wil je naar een vaste spits", legde hij uit.

Lees ook: Oranje op rapport: véél ruime voldoendes, maar één dissonant

Van der Vaart vraagt zich later tijdens de nabeschouwing van de NOS af of Koeman wel de juiste beslissing neemt. "Stel je voor dat Brobbey het geweldig doet... Ik zou gewoon zo doorgaan. Waarom zou je wisselen? Hij heeft het nu al gezegd en hij gaat het ook wel doen, maar het is bijna een beetje zonde." Van Hooijdonk zou Zirkzee, die een goede klik had met Tijjani Reijnders, dan ook niet uit elkaar halen. "Je ziet dat deze twee elkaar goed liggen. Als je zo kort met elkaar speelt en het dan al zo goed doet, getuigt dat van hoge voetbalintelligentie."