Ronald Koeman fluit Oranjespeler terug: 'Hij was iets te snel'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
13 okt. 2024, 18:48
13 okt. 2024, 18:54
Bondscoach Ronald Koeman
© ESPN - Bondscoach Ronald Koeman

Ronald Koeman vindt dat Virgil van Dijk vrijdag na het Nations League-duel met Hongarije (1-1) van voor zijn beurt sprak, zo vertelde de bondscoach zondagavond tijdens een persconferentie van het Nederlands elftal. De aanvoerder van Oranje kreeg in de wedstrijd een rode kaart, maar gaf na afloop aan dat hij bij de ploeg bleef. Uiteindelijk werd er echter besloten dat de verdediger naar huis mocht, voor een extra rustperiode.

"Ik blijf er natuurlijk gewoon bij. Het gaat erom dat ik persoonlijk goed herstel, maar er ook voor de groep ben", reageerde Van Dijk na afloop van het duel bij de NOS. Niet veel later krabbelde hij bij ESPN echter al terug: "We gaan het zo allemaal nog bespreken, want ik ben niet de enige die daar iets over te vertellen heeft. We gaan het zien. Er is natuurlijk heel veel gesproken over het aantal wedstrijden dat we spelen en hoeveel we moeten reizen, dus we gaan het zien."

Artikel gaat verder onder video

Wie vervangt Virgil van Dijk tegen Duitsland?

"Virgil was iets te snel met zijn antwoord dat hij zou blijven", reageerde Koeman zondagavond tijdens het persmoment van Oranje. "Dat is een prima instelling, maar als je ziet wat spelers tegenwoordig aan wedstrijden moeten afwerken, is het logisch om hem naar huis te sturen. Dat hebben we daarna besloten." Wie de aanvoerder maandagavond tegen Duitsland vervangt, wilde Koeman vervolgens niet onthullen. "Iemand gaat Virgil vervangen. Ik wil daar een linkspoot." De verwachting is dat Micky van de Ven de plek van de aanvoerder overneemt.

Lees ook: Steun voor bekritiseerde Oranjespeler: 'Mensen denken: wat een flierefluiter'

Van Dijk reageerde zaterdagmorgen tegenover Voetbal International op zijn 'vertrek' bij Oranje. "Ik had de ploeg best nog willen blijven steunen, maar ik heb aangegeven graag naar huis te willen. Er is veel gesproken over al de wedstrijden die we moeten spelen, al die reizen. Het is een goed moment om rust te pakken." Voor Van Dijk staat er een drukke periode bij Liverpool op het programma. De ploeg van trainer Arne Slot speelt tussen 20 oktober en 9 november maar liefst zeven (!) wedstrijden.

Lees ook: Van Bommel droomt over pa's carrière: 'Maar ik weet niet of ik onder hem wil spelen'

Cody Gakpo gaat zijn Liverpool-ploeggenoot missen bij het Nederlands elftal, zo vertelde hij tijdens de persconferentie. "Virgil is een exceptionele speler, maar nu zijn we verplicht om hem te vervangen." De aanvaller heeft er echter vertrouwen in dat dat geen probleem mag zijn voor Oranje. "Er zijn andere goede spelers die dat kunnen", besloot hij.