Koeman wil op de persconferentie één ding kwijt over Brian Brobbey

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
09 sep. 2024, 14:36
10 sep. 2024, 11:05
Ronald Koeman, Brian Brobbey, Joshua Zirkzee, Oranje, Nations League, Nederlands elftal
© ESPN - Ronald Koeman gaat in op de spitspositie bij Oranje

Ronald Koeman heeft zich maandagmiddag tijdens de persconferentie van het Nederlands elftal uitgelaten over de spitspositie in Oranje. Joshua Zirkzee kreeg van de bondscoach tegen Bosnië en Herzegovina (5-2 winst) de kans en Brian Brobbey speelt dinsdagavond in de Nations League tegen Duitsland. Koeman vindt dat er geen extra druk om de hoek moet komen kijken voor Brobbey, omdat de bezetting van de spitspositie niet wordt gebaseerd op één interland.

Tijdens de persconferentie werd Koeman bevraagd over zijn beslissing om te rouleren op de spitspositie. "Ik wilde sowieso beide spelers zien, omdat we natuurlijk wat veranderingen hebben, in de groep en ook op die positie", aldus de bondscoach. Volgens Koeman had Brobbey ook de eerste wedstrijd kunnen spelen. "Maar die keuze is gewoon gemaakt op basis van het feit dat ik verwacht dat we zeker in de omschakeling ruimtes krijgen en ik denk dat Brobbey dat nóg beter kan invullen dan Joshua", zo legde hij uit.

Artikel gaat verder onder video

Ronald Koeman geeft uitleg over de spitspositie bij Oranje

Vervolgens wilde Koeman uit zichzelf nog iets kwijt over Brobbey. "Ik wil daar ook wel één ding verder over zeggen. Ik vind dat er helemaal geen hoge druk moet zijn voor Brian. Het is gewoon een keuze. Een positie wordt niet bepaald door één interland", benadrukte de bondscoach van het Nederlands elftal.

Lees ook: Koeman reageert op akkefietje tussen Weghorst en de broers Timber

Zirkzee maakte tegen Bosnië en Herzegovina zijn basisdebuut en deed dat naar behoren. Hij scoorde één keer scoorde en gaf ook nog eens één assist. Na afloop kreeg de spits veel lof en werd er zelfs gepleit voor een nieuwe basisplek voor de aanvaller van Manchester United. Voorafgaand aan het duel had de bondscoach echter al laten weten dat Brobbey tegen Duitsland mag starten. Tijdens de persconferentie liet Koeman weten dat hij geen spijt heeft van die beslissing. "Ik was blij met het spel en de wedstrijd van Joshua en ik heb er alle vertrouwen in dat Brian ook die kwaliteit laat zien in zijn wedstrijd. Maar nogmaals: de keuze is gewoon gemaakt. Ik denk er over na en maak keuzes."