Steun voor bekritiseerde Oranjespeler: 'Mensen denken: wat een flierefluiter'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
13 okt. 2024, 16:24
13 okt. 2024, 16:31
Het Nederlands elftal tijdens de training
© IMAGO - Het Nederlands elftal tijdens de training

Martijn Krabbendam hoopt dat Ronald Koeman maandag kiest voor Joshua Zirkzee als 'nummer negen'. Volgens de journalist heeft de aanvaller van het Nederlands elftal ruimte nodig, maar dat kreeg de spits vrijdag tegen Hongarije (1-1) niet. Tegen de Duitsers verwacht Krabbendam dat Zirkzee beter tot zijn recht komt.

Tegen Hongarije speelde Zirkzee niet zijn beste wedstrijd. Hij leed enkele keren onnodig balverlies en kon zijn stempel niet op het spel van Oranje drukken. Krabbendam wil echter niet té kritisch zijn op de aanvaller. "In alle eerlijkheid: zijn uitvoering was niet goed genoeg om nou te zeggen van: 'Goh, hij is nou de spits van het Nederlands elftal.' Maar je moet altijd de omstandigheden meenemen en de tegenstander. Die discussie over de spitsen gaan we ook in november wel weer voeren", zo zegt de journalist bij Voetbal International.

Artikel gaat verder onder video

Wie staat er tegen Duitsland in de spits bij Oranje?

"Dat flegmatieke van Zirkzee kennen we toch, dat is ook zijn kracht", vervolgt Krabbendam. "Maar als het niet loopt in een wedstrijd, dan is hij natuurlijk de eerste waar mensen gaan zitten kijken van: wat is dat voor een flierefluiter, een vlinder daar voorin met hakjes en dingetjes. Maar als het lukt, en dat zag je ook een paar keer, dan snijd je er doorheen. Je moet een beetje door die houding heen kijken van Zirkzee."

Lees ook: Van Bommel droomt over pa's carrière: 'Maar ik weet niet of ik onder hem wil spelen'

Het lijkt Krabbendam erg interessant om Zirkzee vanaf het begin tegen Die Mannschaft te zien. "Als je tegen Duitsland speelt, tref je een team dat ook wil voetballen, dat ook de ruimtes gaat zoeken en daarmee dus ook weggeeft. Alleen je voetbalt dan wat makkelijker tegen spelers met geweldige individuele kwaliteiten. Zirkzee is nu veroordeeld om twee keer tegen teams als Bosnië te spelen. Het is eigenlijk wel jammer dat Koeman het nu niet een keer heeft omgedraaid." De journalist denkt echter dat de bondscoach maandag met Brian Brobbey in de spits gaat spelen. Mee Met Oranje sprak eerder ook al met enkele oud-internationals over wie Koeman als 'nummer negen' moet opstellen.

Wie moet er in de spits spelen tegen Duitsland?

58.3%

41.7%

24 stemmen