Grote rivaal komt met steun voor Bergwijn: 'Koeman heeft geen morele autoriteit'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
28 sep. 2024, 14:37
28 sep. 2024, 14:48
Bergwijn krijgt steun van grote rivaal na felle uitspraken Koeman
© IMAGO - Steven Bergwijn in actie voor het Nederlands elftal

Jorge Jesus, trainer van het Saoedische Al-Hilal, snapt niet dat Ronald Koeman Steven Bergwijn niet meer wil oproepen voor het Nederlands elftal. De aanvaller vertrok afgelopen zomer naar Al-Ittihad uit Saoedi-Arabië. Na die transfer sloot de bondscoach het 'Oranje-boek' voor Bergwijn.

Vlak voor de transfer van Bergwijn zei Koeman tijdens een persmoment dat hij de aanvaller in principe niet meer zou selecteren voor Oranje na een vertrek richting het Midden-Oosten. De bondscoach vond de stap niet van sportieve ambitie getuigen. Die woorden leidde tot een felle reactie van de 35-voudig international. "Zo ga je niet met je eigen spelers om. Als hij zo doorgaat, dan verliest hij al zijn geloofwaardigheid", aldus de aanvaller in gesprek met de De Telegraaf.

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Bergwijn wil ongelijk Koeman bewijzen en zet kracht bij zijn woorden

Koeman ging tijdens een later persmoment luchtig in op die woorden. "Geloofwaardigheid, als je dat woord gebruikt... Als ik had gezegd dat ik vind dat dit een sportieve stap is voor hem, dán was ik ongeloofwaardig geweest." Jesus kan zich totaal niet vinden in de uitspraken van de bondscoach en steunt Bergwijn. "Hij heeft geen morele autoriteit om deze dingen te zeggen, want hij kent de Saudische competitie niet", zegt hij in een interview met A Bola.

Lees ook: Driessen begrijpt 'woke' KNVB niet: 'Hij heeft geen allochtone achtergrond'

"De Nederlandse competitie is één van de zwakste competities in Europa. Elk team in Saudi-Arabië heeft tien buitenlanders, die allemaal actief zijn bij hun nationale ploeg. Het is een ontzettend sterke competitie!", repliceerde Jesus. Volgens de Portugese trainer zijn beide competities niet met elkaar te vergelijken. "Dat heeft vooral te maken met de spelers. De spelers die hier spelen zijn van een hoger niveau. Niet allemaal, maar het overgrote deel van de spelers is van topniveau."

Lees ook: Gaat deze magiër na 6 interlands en 2 goals ooit terugkeren bij Oranje?

Volgens Jesus zijn ook de stadions en velden van topkwaliteit. "Bovendien bieden de stadions uitstekende omstandigheden voor de fans om de wedstrijden te bezoeken. Iedereen die de Saudische competitie vergelijkt met Europese competities, weet van niks”, aldus de coach van Al-Hilal. In de competitie staat zijn ploeg momenteel op de tweede plek, achter het Al-Ittihad van Bergwijn. De kampioen van vorig seizoen heeft echter een duel minder gespeeld dan de koploper. Eerder benadrukte Bergwijn zelf al dat het niveau van de competitie in Saudi-Arabië wél hoog is. "Misschien dat ze eerst moeten komen kijken en dan pas praten", aldus de de aanvaller, die vrijdag zijn eerste doelpunt in Saoedi-Arabië maakte.

Lees meer over:

Ronald Koeman Steven Bergwijn