Driessen begrijpt 'woke' KNVB niet: 'Hij heeft geen allochtone achtergrond'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
28 sep. 2024, 13:56
Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf
© De Telegraaf - Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf

Valentijn Driessen vindt het bijzonder dat de KNVB bij Wim Jonk is uitgekomen als nieuwe assistent-bondscoach van het Nederlands elftal. De 49-voudig international werd vrijdag door de voetbalbond gepresenteerd als de opvolger van Sipke Hulshoff, die voor het EK naar Liverpool vertrok. De journalist van De Telegraaf had een andere opvolger verwacht als rechterhand van Ronald Koeman.

"Dit is heel bijzonder. Jonk is denk ik 54 of 55 (hij is 57, red.), hij is niet jong en heeft geen allochtone achtergrond", aldus Driessen bij Kick-Off Eredivisie van De Telegraaf. Vervolgens stipte de journalist ook aan dat de nieuwe assistent-bondscoach van Oranje geen vrouw is. "Marianne van Leeuwen (directeur betaald voetbal, red.) is behoorlijk woke bij de KNVB, dus die hebben daar natuurlijk wel naar gezocht. Maar die hebben ze blijkbaar niet kunnen vinden."

Artikel gaat verder onder video

Wie is de assistent-bondscoach van het Nederlands elftal?

"Als je een verbinding wil leggen naar de selectie is het ook oprecht niet zo gek gedacht om een jongere assistent te vinden", voegde presentator Pim Sedee vervolgens toe. Driessen was het daarmee eens: "Ik denk als je goed zoekt, dan vind je die wel. Maar misschien zagen de broertjes Koeman de voorgestelde jongens niet zitten en Jonk wel. Hoewel ik wel denk dat Jonk beter op zijn plaats zou zijn in de opleiding van Ajax."

Lees ook: Bergwijn wil ongelijk Koeman bewijzen en zet kracht bij zijn woorden

Jonk was zelf wel erg positief over zijn nieuwe avontuur. "Het is voor mij een mooie nieuwe uitdaging te gaan werken met de beste spelers van ons land", zo vertelde hij via de officiële kanalen van de KNVB. "Als ex-international weet ik nog goed hoe bijzonder het is het shirt van het Nederlands elftal aan te trekken en dat maakt deze stap speciaal. Vanaf het moment dat ik werd gevraagd ben ik eigenlijk steeds enthousiaster geworden. Ik wil graag helpen het groeiproces bij Oranje verder vorm te geven de komende periode. Met deze staf en de potentie van de spelersgroep geloof ik in een goede en succesvolle samenwerking. Ik kijk ernaar uit."

Lees ook: Gaat deze magiër na 6 interlands en 2 goals ooit terugkeren bij Oranje?

Bondscoach Ronald Koeman: "We zijn erg blij met de komst van Wim. Met zijn ervaring is hij een uitstekende toevoeging aan onze technische staf. Ik ken hem als een goede trainer met een frisse, eigen kijk op voetbal. Met de komst van Wim is onze technische staf compleet voor de komende twee jaar, waarin we goed willen presteren in de Nations League en daarna richting het WK van 2026 gaan werken."