Driessen heeft medelijden met Oranjespeler: 'Het komt voort uit onzekerheid'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
09 sep. 2024, 09:40
09 sep. 2024, 17:16
Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf
© De Telegraaf - Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf

Valentijn Driessen heeft medelijden met Virgil van Dijk. De verdediger van het Nederlands elftal bestempelde zichzelf na de wedstrijd tegen Bosnië en Herzegovina (5-2) een interview tot 'grote leider' van Oranje. Volgens de journalist van De Telegraaf hoeven echte leiders zoiets niet te benadrukken.

"De verantwoordelijkheid bij de club (Liverpool, red.) en bij Oranje is nog steeds superhoog. Ik ben bij beide elftallen nog steeds Virgil van Dijk, de grote leider. Ik ben zeer zeker nog belangrijk genoeg in en buiten het veld", zei de aanvoerder van Oranje in gesprek met Noa Vahle. Driessen hoorde die woorden met verbazing aan. "Echte leiders laten liever anderen over hun leiderschap oordelen", schrijft hij in zijn column in De Telegraaf.

Artikel gaat verder onder video

Virgil van Dijk ziet zichzelf als de grote leider van Oranje

"Mensen die zichzelf de ’grote leider’ noemen, zijn vaak doorgeschoten narcisten met een dubieuze reputatie", vervolgt Driessen. "Onder die noemer valt Van Dijk niet te scharen. Dat hij over zichzelf als 'grote leider' sprak, deed potsierlijk en tegelijk ook aandoenlijk aan. Het leek op borstklopperij, maar kwam eerder voort uit onzekerheid. Omdat Van Dijk op het EK meer dan ooit ter discussie stond. Alleen dat betrof zijn inbreng als speler."

Lees ook: Oranje in negatief daglicht: ‘We kunnen Koeman missen als kiespijn’

Volgens Jack van Gelder heeft bondscoach Ronald Koeman na het EK tegen Van Dijk gezegd dat hij meer verwacht van de aanvoerder. "Hij had meer leiderschap verwacht, meer pressie geven richting het middenveld", zo vertelt hij in De Oranjezondag. Van Gelder ziet Van Dijk weer in vorm is. "Hij heeft bij Arne Slot ook weer andere instructies gekregen bij Liverpool. Dat zie je ook bij Ryan Gravenberch. Liverpool voetbalt ook weer anders. Dus ja, ik denk dat je aan hem een echte leider hebt. Dan is hij ook een persoonlijkheid waar je echt op kan steunen."

Lees ook: Van der Vaart schudt hoofd: ‘We willen hem héél graag uit Oranje lullen’

Volgens Driessen is de verdediger als aanvoerder inderdaad nog steeds belangrijk. "Niemand stelt vraagtekens bij het leiderschap van Van Dijk bij Oranje. Toch ontwikkelt de groepsdynamiek zich anders zonder Georginio Wijnaldum, Daley Blind, Frenkie de Jong en in dit geval Memphis Depay", zo ziet hij. Ronald Koeman en diverse internationals spraken zelfs van 'een frisse dynamiek'. Driessen: "Met die constatering wordt het tijd dat enkele jonge of nieuwe Oranje-klanten hun verantwoordelijkheid in het groepsproces pakken." De journalist ziet bij het Nederlands elftal ook al enkele spelers die deze rol op zich kunnen nemen. "Jongens als Cody Gakpo, Tijjani Reijnders of Jerdy Schouten misschien. Dat zou voor de ontwikkeling van Oranje gezond zijn.