Van der Vaart bijt op zijn tong: ‘Als Depay dit had gedaan…’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
09 sep. 2024, 07:30
09 sep. 2024, 17:17
Rafael van der Vaart, analist van de NOS
© NOS - Rafael van der Vaart, analist van de NOS

Rafael van der Vaart denkt dat voetbalminnend Nederland dagenlang over het akkefietje van zondag op de training van het Nederlands elftal had gesproken als Memphis Depay de hoofdrolspeler zou zijn geweest. Wout Weghorst kwam op de training in botsing met Jurriën Timber. De aanvaller, die ook nog een bodycheck van Quinten Timber kreeg, vond dat in het partijspel sprake was van een overtreding en deed daar zijn beklag over. Daar zat bondscoach Ronald Koeman echter niet op te wachten.

Koeman greep in toen Weghorst daar blijkbaar over doorging en zei dat het klaar moest zijn. Die discussie zorgde ervoor dat de frustraties vervolgens verder opliepen bij Weghorst, die na afloop van de training meteen wegliep en in zijn eentje naar het spelershotel fietste. NOS Studio Voetbal-presentator Gert van ‘t Hof richtte zich zondagavond tot Van der Vaart: "Rafael, zijn de beelden niet een beetje opgeblazen?” Van der Vaart antwoordde met een kleine lach op zijn gezicht: “Zekers, ik wil er niet te veel over zeggen.”

“Waarom niet? Ik heb me al vaak genoeg uitgesproken. Ik denk dat iedereen weet hoe ik erover denk.” Van ‘t Hof vroeg Van der Vaart vervolgens of hij het incident bij het karakter van Weghorst vindt horen. “Ik vind het gedoe, laat ik het daar maar op houden”, repliceerde de voormalig Oranje-international. “Voor een speler die echt het maximale uit zijn carrière haalt, als hij invalt bij Oranje dan gebeurt er altijd wat. Maar als Memphis Depay dit had gedaan, dan hadden we hier een heel thema van gemaakt.”

Lees ook: Oranjespeler verlaat per direct trainingskamp wegens privéomstandighedent=-

“En nu accepteren we het, terwijl ik dit ook wel mee vind vallen, hoor. Dat geldt alleen ook voor anderen. Noa Lang die bidons omver schopt bijvoorbeeld”, doelde Van der Vaart op het gedrag van de aanvaller van PSV eerder dit seizoen na een wissel in de wedstrijd tegen Almere City FC. “Dat moet hij niet doen maar… Als iemand een beetje een moeilijk karakter heeft, dan zijn we heel snel met het oordelen.”

Valentijn Driessen sluit niet uit dat de drive van Weghorst voor problemen gaat zorgen bij Ajax, waar hij met een collega-international als Brian Brobbey ferme concurrentie heeft. Na afloop van de interland tegen Bosnië maakte de spits ook al een geïrriteerde indruk. “Hij stiefelde boos weg uit de mixed-zone”, zo benadrukt de chef voetbal van De Telegraaf in zijn column voor het dagblad. “Voor de derde keer werd de spits na Nederland - Bosnië gevraagd hoe hij dacht over zijn rol als pinchhitter bij Oranje. Terwijl de Tukker zich bij afwezigheid van Depay zo graag opwerpt als eerste spits.”