Van Gangelen slaat Koeman om de oren met uitspraak uit 2023

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
10 sep. 2024, 20:07
11 sep. 2024, 14:10
Jan Joost van Gangelen, presentator bij ESPN
© ESPN - Jan Joost van Gangelen, presentator bij ESPN

Jan Joost van Gangelen heeft Ronald Koeman voorafgaand aan het Nations League-duel van het Nederlands elftal met Duitsland in de Nations League om de oren geslagen met een oude uitspraak van de bondscoach. Koeman zei een jaar geleden niet bij voorbaat uit te sluiten een speler uit de competitie van Saudi-Arabië op te roepen voor Oranje.

Aanleiding was de transfer van Georginio Wijnaldum in september 2023 van Paris Saint-Germain naar Al-Ettifaq. "Marcelo Brozovic, Aleksandar Mitrovic en Cristiano Ronaldo spelen daar ook en komen volgens mij ook nog voor hun nationale team uit. Dus ik zeg niet bij voorbaat dat Saudi-Arabië een competitie is waar ik geen spelers van oproep. Totaal niet. Maar Wijnaldum heeft natuurlijk lange tijd niet gespeeld. Hij moet gaan spelen. Dan zien we het wel”, leest Van Gangelen de uitspraken van Koeman van een jaar geleden dinsdag hardop voor bij ESPN.

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Opstelling Nederland tegen Duitsland: Koeman geeft elf namen prijs

Koeman veroorzaakte vorige week ophef op een persconferentie, door te zeggen dat het boek voor Oranje wat hem betreft gesloten is voor Steven Bergwijn. De vleugelaanvaller maakte op de slotdag van de zomerse transferperiode de overstap van Ajax naar Al-Ittihad en dat was volgens de bondscoach geen sportieve stap. Bergwijn was op zijn beurt niet gediend van de uitspraken van Koeman en toonde zich vrijdag in een interview uiterst kritisch op de bondscoach. Bergwijn liet weten klaar te zijn met Koeman en niet meer in actie te willen komen onder de huidige bondscoach. Daarnaast trok hij de geloofwaardigheid van Koeman in twijfel.

Hans Kraay junior denkt dat Koeman spijt heeft van de wijze waarop hij reageerde op de transfer van Bergwijn naar Al-Ittihad. “Ik denk als Koeman het opnieuw zou mogen doen, hij Bergwijn drie dagen na zijn transfer zou hebben opgebeld en had gezegd: Stevie, gefeliciteerd met je financiële toptransfer. Voorlopig selecteer ik je niet, maar als je de ballen uit alle hoeken en standen erin schiet, dan kom ik weer bij je terug. Ik denk dat als Koeman het opnieuw had mogen doen, hij het zo had gedaan”, stelt de analist.

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Duitsland uitgezonden?

De keuze van Memphis Depay voor Corinthians heeft geen directe gevolgen voor zijn plek bij het Nederlands elftal, zo zei Koeman maandag. Deze interlandperiode werd hij niet opgeroepen omdat hij sinds het EK zonder club zat en geen wedstrijdritme kon opdoen. Koeman is van mening dat Depay in een andere situatie zit dan Bergwijn. "Ik denk dat het niveau van de Braziliaanse competitie anders is. Hij zou dus nog gewoon opgeroepen kunnen worden, maar dat ligt eraan of hij gaat spelen, fit is en zijn niveau haalt. Dat is uiteindelijk het allerbelangrijkste."