Van Halst mist ‘geilheid’ bij Oranjespeler en wijst naar twee wereldtoppers

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
13 okt. 2024, 08:17
13 okt. 2024, 21:26
Jan van Halst, analist van Ziggo Sport
© IMAGO/Ziggo Sport - Jan van Halst, analist van Ziggo Sport

Jan van Halst is positief over de kwaliteiten van Joshua Zirkzee, maar benadrukt dat de spits van het Nederlands elftal nog stappen moet maken om het niveau van absolute topaanvallers zoals Robert Lewandowski en Cristiano Ronaldo te bereiken. In zijn analyse voor Ziggo Sport toonde Van Halst zaterdag beelden van Lewandowski die laten zien hoe scherp en gretig de Poolse spits is in het zestienmetergebied van de tegenstander.

Van Halst mist deze felheid nog bij Zirkzee. Lewandowski wordt geprezen om zijn vermogen om altijd op de juiste plek te staan voor de voorzet, en Van Halst hoopt dat Zirkzee dit aspect kan verbeteren. Een ander voorbeeld dat Van Halst noemde, is Cristiano Ronaldo, die hij roemde om zijn positionering achter de verdedigers. “Er is niets irritanter dan achter een verdediger gaan staan. Ronaldo weet wanneer de voorzet komt, en gokt daar ook op. En hij is daar. En hij heeft zich daar fantastisch in ontwikkeld.”

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Discussie rond Oranjespeler laait op: 'Ik heb de hype nooit begrepen'

Tijdens de wedstrijd tussen Hongarije en Nederland (1-1) in de Nations League viel Zirkzee's positionering bij een voorzet op, waarbij Van Halst aangaf dat de spits zich beter had kunnen positioneren. Dit soort kleine details kunnen volgens Van Halst het verschil maken tussen een goede en een geweldige spits. “Het zijn net de kleine dingetjes. Net te laat, net niet explosief genoeg. Het kan nog net iets scherper. En dan wordt het echt een fantastische speler”, bleef Van Halst ondanks de verbeterpunten vertrouwen houden in de kwaliteiten van Zirkzee.

Lees ook: Van Hooijdonk geeft na 18 maanden toe: 'Van der Vaart zag het goed'

Presentator Wytse van der Goot vroeg of het hier om ‘geilheid voor de goal’ gaat, zoals Louis van Gaal dat vaak noemt. Van Halst beaamt dat scherpte en gretigheid voor het doel cruciale eigenschappen zijn die Zirkzee verder kunnen helpen. “'Ja, wellicht zou je het daarmee kunnen vergelijken.” Zirkzee werd in de beoordelingen van de media na het duel in Boedapest als een van de dissonanten van Oranje gezien en kreeg lage beoordelingen.

Toch houdt Van Halst vertrouwen in de potentie van de Manchester United-aanvaller. Hij sloot zijn analyse af met lof voor Zirkzee's technische vaardigheden, die hij als een van de sterke punten van de spits benoemt. “Het is natuurlijk een fantastische speler, die bij Manchester United speelt. En hij heeft vorig jaar een fantastisch jaar gehad. Zirkzee is ook technisch heel vaardig.”